Baca li se to Edo Maajka u novi biznis? ‘Vrijedi desetak tisuća eura, a za ovo je obučen’

Bruno Konjevic / CROPIX

Poznati pjevač i glazbeni autor Edo Maajka kupio je u nedjelju u Križevcima malenog psića Flokija talijanske pasmine obučene za traganje za tartufima, piše Večernji.

Prodao mu ga je Rudolf Karre, Križevčanin koji je sa svojom kujicom Zarom, inače Flokijevom majkom, jedan od najboljih tartufara u Hrvatskoj.

Lani i preklani Karre i njegova Zara osvojili su druga mjesta na međunarodnom natjecanju u traganju za tartufima u istarskim Livadama kod Motovuna.

Zara je naime pas posebne talijanske pasmine Lagotto Romagnolo, koji su prepoznatljivi po snažnoj građi tijela koje je prekriveno dugom i gustom kovrčavom dlakom koja ih štiti od trnja, vode i ostalih “prepreka” s kojima se ova pasmina susreće pri radu.

Iako atraktivna izgledom pasmina koja potječe iz talijanske pokrajine Romagne od 15. stoljeća koristi se za lov na vodenu divljač, a kroz povijest su se dokazali i kao odlični psi tartufari, po čemu su i danas najpoznatiji.

Upravo pas koji prođe poseban trening kako bi se mogao uključiti u potragu za tartufima na tržištu vrijedi desetak tisuća eura, stoga mnogi u njemu vide priliku da si pojačaju kućni budget.

Boja dlake može biti bijele, smeđe i narančaste boje, a prema kinološkim standardima dozvoljeni su i psi bijele boje sa smeđim ili narančastim mrljama.

Budući da im dlaka gotovo ne ispada Lagotto Romagnolo preporučuje se svima koji su alergični na pseću dlaku.


Komentari