ANIMAFEST ZAGREB: Predstavljen program 26. Svjetskog festivala animiranog filma

Facebook

Iznimno bogato i atraktivno, 26. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, ponovno će od 6. do 11. lipnja Zagreb učiniti svjetskim središtem animacije i potvrditi da zasluženo ima status jednog od vodećih svjetskih A festivala.

Više od 300 filmova najrazličitijih tehnika, žanrova i trajanja, publika će moći pratiti u kinima Europa i Tuškanac, te Zagrebačkom plesnom centru, ali i na open-air projekcijama u parku Zrinjevac. Program Animafesta predstavili su na konferenciji za medije u srijedu umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice Paola Orlić i Matea Milić, te članovi selekcijskih komisija Nikica Gilić i Vesna Meštrić.

Besplatne open-air produkcije na Zrinjevcu

Već tradicionalno, uvod u glavna festivalska zbivanja bit će program Animation goes MSU!, koji s projekcijama na medijskoj fasadi najvećeg zagrebačkog muzeja počinje već 24. svibnja, a koje je predstavila viša kustosica i jedna od izbornica, Vesna Meštrić. Potom će tijekom dva vikenda uoči festivala Animafest publici opet darovati seriju besplatnih open-air projekcija na Zrinjevcu.
“Zrinjevac se lani pretvorio u najljepše zagrebačko kino, a open-air projekcije izazvale su golem interes javnosti. Stoga ih publici ove godine darujemo dvostruko više, uvjereni kako su najbolja najava 26. festivalskog izdanja”, rekla je producentica Paola Orlić.

Festival najavljuje i nova animirana špica te plakat, djelo mlade hrvatske animatorice Tee Stražičić, koja se trenutačno nalazi na rezidenciji u Danskoj. U konferenciju se uključila putem servisa Skype, te zahvalila festivalu na povjerenju i kontinuiranoj potpori domaćim autorima.

Središnji program i ove godine čini 6 natjecateljskih cjelina, za koje su pristigle prijave više od 1700 naslova iz više od 70 zemalja.e će 7. i 8. lipnja ponovno okupiti vodeće povjesničare i teoretičare animacije iz cijeloga svijeta. Uz filmski program, dodatno se razvijaju i programi kojima se animacija predstavlja izvan kinodvorana: u muzejskom i galerijskom prostoru (projekt Animation goes MSU! iizložbe u galeriji ULUPUH), u svijetu videoigara te u javnom prostoru, putem evenata i AV-performansa.

Prve festivalske iskaznice za festivalske programe, tzv. Early Bird iskaznice, koje nude velik broj pogodnosti, već su u prodaji u sustavu Entrio (www.entrio.hr), dok će ulaznice za pojedinačne festivalske programe biti dostupne početkom svibnja.

Partneri festivala su Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Za detaljnije informacije kliknite OVDJE


Komentari