Ana Gruica: Ljuti me kad kažu da je Severina ostarila, moja majka je skoro njeno godište

Foto: Instagram/KOLAŽ

Domaća glumica, 38-godišnja Ana Gruica Uglešić na svom Instagram profilu objavila je fotografiju Angeline Jolie koja se na premijeri novog Marvelovog filma Eternals pojavila u vrlo neobičnom izadnju s nakitom na bradi.

Angelinin modni odabir te ukras potaknuo je razne komentare na društvenim mrežama, pa je naša domaća glumica objavila fotografiju hollywoodske zvijezde pa napisala “pozdrav s druge strane”. “Pozdrav svim – kaučarkama, foteljašicama, prijateljicama”, napisala je Ana Gruica, a mi smo ju kontaktirali kako bi doznali što misli o liku i djelu Angelie Jolie i o ženskoj snazi te položaju žene u društvu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Gruica Uglešić (@anagruica)

Možete li nam reći što ste htjeli poručiti svojim zadnjim statusom?

“Napisala sam status jer se žene generalno dijele na tim “Aniston” i tim “Jolie”, iako je malo tema apsurdna nakon toliko godina, ali to će vjerojatno ostati tako zauvijek. Angelina je definitivno žena koja svojom ljepotom, stavom, doprinosom kako na svjetskoj sceni, tako i na humanitarnoj, ostavlja traga. Meni je posebno zanimljiva jer je toliko lijepa, da je to zaista nevjerojatno.

Što ste htjeli reći s rečenicom “pozdrav s druge strane”?

Žene se generalno dijele na tim ‘Aniston’ i tim ‘Jolie’. Ja imam svoju teoriju koja objašnjava da je to vjerojatno iz razloga što se većina žena poistovjećuje s Jennifer Aniston iz razloga jer je ona profil ‘tipične djevojke iz susjedstva’. S druge strane Angelina Jolie podsjeća svakoga da je “običan smrtnik”, jer je toliko božanstvena da se s njom jednostavno nitko ne može poistovjetiti.

Mislite li da Jolie nosi vječnu stigmu “razaračice brakova”, pa da možda iz tog razloga ima više hejtera?

Nitko ne može u potpunosti tvrditi što je bilo između nje i bivšeg supruga. To su vjerojatno novinarski spinovi. Ako se mene pita, žena je u potpunosti ispravna.

Kako Vi tumačite ”žensku moć”? Jesu li to za Vas isključivo karijeristice?

Vrlo jednostavno. Ženska moć je snaga žene da se uspijeva nositi sa svim današnjim izazovima u 21. stoljeću koja im se nameću. Ništa ne plaši ljude kao ženska snaga, ni žene ni muškarce. To ne mora biti isključivo kućanica, niti poslovna žena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Gruica Uglešić (@anagruica)

Kako komentirate staru narodnu poslovicu “žena je  stup obitelji”?

Bez obzira što se smatram feministkinjom, u meni svakako ima djelomice partrijarhata koji suštinski “zna gdje je kome mjesto”. Slažem se da je žena “stup” obitelji, ali isto tako ću vam reći da su me nedavno u jednom intevjuu također pitali “držim li ja sva četiri kantuna kuće”, pa sam spremno odgovorila da jesam, ali netko je tu kuću ipak trebao prvo izgraditi.

U svakom slučaju ne treba podcjenjivati muškarce u njihovim ulogama. Uostalom zašto bi muškarci i žene uopće bili na suprostavljenim stranama, trebali bi biti u zajedništvu.

Smatrate li da su se žene u našem društvu dovoljno emancipirale? 

Svakako bih rekla da smo mi u procesu evolucije, po pitanju ženske emancipacije u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo s vremenom evoluirati na način da naše društvo prestane živjeti u uvjerenju da je nužno da žene rade isključivo kućanske poslove.

To je užasno naporan i težak posao pa vjerujem da bi žene trebale biti adekvatno plaćene za takvu vrstu posla, budući da je to posao kao i svaki drugi. Vjerujem da ćemo evolucijski doći do spoznaje da smo jednake muškarcima te da fizička snaga više neće biti toliko važna. Upravo je fizička snaga ključni faktor zbog kojeg muškarce smatraju “jačima” od žena.

Ovo je zaista opširna tema. Primjerice, užasno mi je bilo svjedočiti kada su za vrijeme mandata bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pisali njenom suprugu “Jakove, izdrži”. Kao da je u najmanju ruku “papučar”, pa treba izdržati što mu je žena predsjednica, a kada smo imali muške predsjednike prvim damama nikada nisu upućivali takve sulude poruke. Ne razumijem.

Možemo li to prepisati možda  “balkanizmu”?

Ne bih rekla da je to balkanizam, prije turcizam koji je ukorijenjen u cijeloj našoj zemlji, posebice Dalmaciji.

Nedavno je američka glumica Sarah Jessica Parker na svom Instagramu podijelila fotografiju na kojoj pozira s kolegicama iz serije Seks i grad, a mnogi obožavatelji su bili zgroženi jer su ostarile. Kako komentirate to? 

Moram odmah naglasiti da nisam fan te serije, ali znam o čemu se radi. Ovo je jedna velika sramota u podjelama spolova gdje se ženama  nikako “ne oprašta starenje”.  Primjerice, za hollywoodskog glumca Georgea Clooneya svi će komentirati kako je baš šarmantan sijed, a za glumicu Juliu Roberts će svi reći da je ostarila. To su dvostruka mjerila, koja su zaista katastrofalna.

Moram napomenuti i da me užasno ljuti kada čujem da netko kaže “kako je Severina ostarila”. Pa izvinite, ali moja majka je skoro njeno godište. Zar čovjek danas ne smije ni ostariti? Riječ je o zaista nebuloznim parametrima. Od žena se očekuje da budu vječno mlade, a zapravo je bolno koliko su pojedinci priprosti i primitivni. Pa valjda imamo pravo dostojanstveno ostariti.

Vjerujete li da je upravo zbog “sindroma savršenstva” kojemu su doprinijele društvene mreže, Photoshop postao toliko svemoćan alat za uklanjanje bora, skidanje kilograma i slično ? 

Nedavno me oduševila Norveša koja je  donijela genijalan potez,  zakonom je zabranila retuširanje fotografija na društvenim mrežama. Taj bi zakon trebali uvesti i kod nas. Ja prva priznajem da koristim filtere na svojim fotografijama, poboljšavam boje i slično.

Iskreno, ne koristim Photoshop, ali koristim filtere i mislim da je to sasvim prihvatljivo. Uostalom, tko sam ja da povlačim crtu što je prihvatljivo. Nisu moji paramteri pravilo, niti najsipravniji na svijetu, ali vjerujem da trebamo nesebično misliti na mlađe generacije i koje će vjerojatno biti izluđene “nametnutim savršenstvom” koje se svakodnevno plasira.

Nitko ne objavljuje tužne trenutke niti realne životne situacije. Sve je u superlativima i to djeluje loše na mentalno zdravlje ljudi jer iskrivljuje stvarni život. Iskreno, osobno se trudim što manje vremena provoditi na društvenim mrežama jer vjerujem da nije dobro za zdravlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Gruica Uglešić (@anagruica)


Komentari