Amir Kazić Leo o novoj pjesmi: ‘Danas nitko ne piše i ne stvara ovakve pjesme’

Only Records

Nakon 45 godina u bakinoj staroj kući, Leo je pronašao izgubljenu sevdalinku o kojoj mu je njegova majka Hasnija znala često govoriti. Spominjala mu je tužnu priču o tome, kako je nekada davno, otac na kartama založio i izgubio svoju prekrasnu 16-godišnju kćer jedinicu koja je rasla sama s njim jer joj je majka umrla kad je ona imala samo 10 godina.

Otac je kćer morao dati čovjeku koji joj je mogao biti djed, što ovome nije smetalo, nego je sa veseljem čekao u svom domu i kanio je učiniti svojom ženom.

Kako priča završava? To ćete saznati uskoro jer će Leo tu staru pjesmu izvesti na Etnofest Neum festivalu u Neumu 18. kolovoza ove godine.

Amir Kazić Leo, popularni pjevač zabavne glazbe, u intervjuu nam je otkrio neke detalje oko stvaranja ove pjesme i nastupa na nadolazećem Etnofest Neum festivalu. Također, saznali smo priprema li koncert u Zagrebu te koji su mu idući projekti i planovi.

 


1. Kako ste se odlučili predstaviti ovakvu pjesmu s obzirom da je nešto drugačija od Vaših dosadašnjih djela? 

Ja sam veliki zaljubljenik u etno muziku, a posebno sevdah, a ovaj festival pruža mogućnost predstavljanja upravo takvih pjesama. Dao sam si oduška i pustio mašti na volju, odlutao u neka tamo stara vremena sjetio se jedne legende stare priče koju sam čuo od moje pokojne bake i pretočio je u tekst, odnsno pokušao ispričati tu priču kroz moj tekst i melodiju, a veliki doprinos je dao i Mario Rašić koji je napravio jedan moderni Jazzsevdah aranžman.

2. Što ova pjesma znači za Vas?  

Ovo mi je posebno draga pjesma jer je drugačija od mojih uobičajenih standardnih pop zabavnjaka i sad kad je sve gotovo jako sam sretan, a i ponosan što mi se desila ovakva pjesma, jer danas nitko ne piše i ne stvara ovakve pjesme. Da je aranžman urađen na sevdalinski način onako starinski mislim da bi ljudi mislili da je to stara sevdalinka iz onih davnih vremena, al ipak Mario je tu staru priču ogrnuo novim ruhom, odnosno jednim modernim aranžmanom.

3. Koliko ste dugo radili na pjesmi? 

Pjesma je nastala 2012. godine i sjećam se točno gdje i kako mi je došla ta ideja za tekst onako iz vedra neba u jednom toplom sunčanom danu u mjesecu kolovozu te godine i čekala je svoj trenutak kad i gdje da ugleda svjetlo dana i eto dočekala. Što se aranžmana tiče to sam prepusti Mariu Rašiću tako da je on osmislio šta i kako, postavio aranžman kontaktirao sa nekoliko vrhunskih glazbenika, Nebojša Buhin gitare, Reo Radan klavir, Matko Gaće udaraljke, Mario je i odsvirao bas, a završni dodir je dao Drago Smokrović-Smokva kroz mix i mastering.

4. Što možemo očekivati na Vašem nastupu na Etnofest Neum festivalu?

Sigurno ću se potruditi da što uvjerljivije i autentičnije ispričam tu priču i pokušam zaintrigirati i uvjeriti publiku u istinitost iste, jer to i je zadatak interpretatora navesti publiku da povjeruje u ono o čemu pjevate.

5. Kakve reakcije na novu pjesmu očekujete od publike?

Iskreno ne znam, jer kao što sam već rekao pjesma je totalno drugačija od mojih dosadašnjih pjesama, ali nadam se da im se svidjeti i da će publika lijepo odreagirati, a mislim da će se struci jako svidjeti jer smatam da pjesma ima veliku umjetničku vrijednost.

6. Imate li u planu koncert u Zagrebu?  

Planova je nekoliko tako da je u jednom planu i Zagreb, kad i u kojoj formaciji još ne znam, ali u svakom slučaju veselim se tom koncertu i druženju sa zagrebačkom publikom.

7. Pripremate li već neki novi projekt i pjesmu?  

Radim na nekoliko kolosijeka, imam već spremnu pjesmu za jesen za koju bi trebao u dogledno vrijeme napraviti i video spot, a i trebao bi napokon završiti album koji je već neko vrijeme na čekanju a radi se o albumu “Balkan Music Coupage” koji radima sa Amirom Karalićem producentom virtuozom na gitari koji živi i radi u Trstu i Mariom Rašićem genijalnim basistom iz Zagreba, a gdje će se naći neke poznate sevdalinke, nekoliko starogradskih pjesama i poneka autorska. Jedan baš onako zanimljiv album kao što mu i sam naziv govori, od nekoliko kvalitetnih sorti uzgojenih sa ljubavlju i znanjem odnjegovanih u vrhunskim uvjetima sljubljenih u pravom omjeru dobije se vrhunski Coupage u ovom slučaju “Balkan Music Coupage”.

Only Records

Komentari

loading...