Američki Hrvat zaslužan za 4:20! Međunarodni dan pušenja kanabisa slavi se i kod nas

Facebook / Ilustracija

420, 4:20 i 4/20 samo su neki od simbola 20. travnja, međunarodnog dana proslave pušenja kanabisa kojeg svaki fan biljke obilježava na raznolike načine.

Iako kanabis i dalje nije legalan za konzumaciju u Hrvatskoj, dan obilježavaju ljudi iz svih društvenih struktura – od branitelja PTSP-ovaca, progresivnih ljevičara do studenata i političara. No, odakle dolazi ovaj vrlo intrigantan viralni trend?

Priča kaže da su tzv. ‘Waldosi’ davne 1971. prvi upotrijebili termin, i to u kontekstu ‘potrage za blagom’, odnosno zaboravljene lokacije posađenog usjeva Indice za koji je doduše postojala mapa, no ne i točno odredište. Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz i Mark Gravich (pretpostavlja se da je podrijetlom Hrvat iz zadarskog zaleđa) – studenti iz kalifornijskog San Rafaela – napravili su svojevrsnu konspirativnu skupinu ‘Waldos’ sa svrhom pronalaska lokacije, te su se sastajali kod kipa Louisa Pasteura pored srednje škole u 4:20. Šifra im je bila ‘4:20 Louis’. Nakon neuspješne potrage izraz su skratili na 4:20 i legenda je mogla započeti.

Kultni magazin ‘High Times’ odgovoran je za širenje priče, a Steven Hager od nje je učinio i svojevrsni kult povezan s bendom ‘Grateful Dead’ koji je također pomogao u promociji, pošto su iz relativno obližnjeg Palo Alta, predgrađa San Francisca. U početku je izraz korišten kao šifra za pušenje trave i eskivacija policijskih patrola, kasnije kao poštapalica Patricka Reddixa koji ju je podijelio s basistom benda Philom Leshom. Danas je trend obilježavan diljem planeta, kao i u Hrvatskoj, te zemljama EU gdje mnogi fanovi kanabisa po zelenim površinama bacaju sjemenje biljke. Ako osjetite dim u zraku, znate što vam je činiti.

Autor: Ratko Martinović


Komentari