Američka vlogerka o Božiću kod nas i u Americi: Ovo su bitne razlike

Foto: Screenshot/ YouTube

Amerikanka Kaleigh Hendershot, koja se prošle godine preselila iz Seattlea u Zagreb te ljetos odlučila pokrenuti blog “The Croatian Life”, objasnila je svojim pratiteljima na YouTubeu, po svom viđenju, 5 najvećih razlika između Božića u SAD-u i u Hrvatskoj.

Prva razlika koju Kaleigh navodi je u darovima. Kaže kako u Hrvatskoj osjeća puno manji pritisak oko kupnje darova i darivanja jer ovdje pokloni nisu toliko u fokusu. U SAD-u govori da je običaj darovati više od jednog poklona – jedan glavni i nekoliko manjih, dok je u Hrvatskoj “u redu dati samo jedan poklon”.

Druga najveća razlika je u kićenju drvca. Nju je iznenadilo da Hrvati drvce kite tek na Badnjak, s obzirom na to da je u SAD-u običaj kititi ga nakon Dana zahvalnosti ili početkom prosinca.

Nakon toga dotaknula se hrane, za koju je primijetila da se razlikuje ovisno u kojem ste dijelu Hrvatske. Požalila se kako u SAD-u nemaju kuhano vino, koje je prvi put pila u Hrvatskoj, već obično piju vruću čokoladu.

Navela je i kako je velika razlika u načinu na koji se slavi Božić u Hrvatskoj, ali i u Europi općenito. “Adventi, kuhano vino i kobasice, druženje na otvorenom”, navodi te kaže kako u SAD-u nema Adventa već imaju različite vrste božićnih tuluma – od obiteljskih, preko poslovnih, do onih s prijateljima.

Kao posljednju, veliku, petu razliku, navodi značenje Božića u Hrvatskoj i SAD-u. Kaže da se ovdje puno više slavi kao kršćanski blagdan, dok je u SAD-u postao stvar kulture. Otkrila je i kako će ove godine na svoju prvu polnoćku.

 


Komentari