Kako su se odijevali naši stari: Vrapčanci, ima li tko ove nošnje?

Malu lekciju iz povijesti odijevanja u Zagrebu pronašli smo u Facebook grupi ‘ZAKAJ VOLIM VRAPČE’. Detaljno su opisane nošnje koje su se nosile u Vrapču.

Uz duži tekst priložene su i fotografije na kojima su gospođe odjevene u nošnju  kojoj se govori.

Objavu prenosimo u cijelosti:

”U Vrapču postoje dva tipa ženske narodne nošnje-stariji i noviji tip.Oni se međusobno razlikuju po materijalu od kojeg su šivani,po duljini i po samom kroju.

Stariji tip nošnje oblačio se do 30-ih godina 20.stoljeća dokle se cjelokupni materijal za izradu nošnji proizvodio kod kuće.Na ovom našem području sijala se još tada konoplja i lan.Cijeli postupak od sijanja do izrade platna radio se kod kuće.Kupovala bi se jedino pamučna potka za tkanje te nešto raznobojnog konca za ukras (tkanicu). Zanimljivo je da su u ovom našem dijelu tkalci bili isključivo muškarci,dok su u nizinskim selima okolice Zagreba tkale žene. Ukoliko se je ukrašavalo vezenjem to je obično bio bod križića koji jedini i odgovara strukturi grubog seljačkog platna. Prevladavale su crvena,plava i bijela boja, a najstarije sačuvane nošnje ukrašene su tamno crvenom (škurom) bojom.


Noviji tip nošnje počinje se izrađivati početkom industrijalizacije i proizvodnje tvorničkog platna koje je tanje pa otuda I naziv za noviji tip nošnje-tenčina.Tada dolazi I do promjene u samom kroju i tehnici izrade ženske narodne nošnje dok muška ostaje istog kroja.


Jedna od većih promjena vidljiva je na rubači koja se do tada šiva s kiklišćem,a sada se mijenja u rubaču dopasnicu.Također rubača postaje vidljivo kraća.Ukrasi više nisu tkani nego vezeni. Vezu se različiti cvijetni uzorci ili se upotrebljavaju formice. Formice su tvornički izrađene ukrasne trakice koje se prišivaju na rubaču i opleček. Fertun se šiva od atlas svile na koju se također veze cvjetni uzorak.


Postojala je “rubina za saki dan” a za svečane dane i prigode oblačilo se “svetečno rubje”.Razlika je bila u tome što “rubje za saki dan” nije imalo puno ukrasa i uz njega se nije nosio kožunec. U zimskim danima nosio se umjesto kožunca tzv. vuneni rubec.Bio je to veliki vuneni rubac,kupljen 
u dućanu ili od putujućih trgovaca obično crne a rjeđe krem boje.


Imućnije žene posjedovale su za zimske dane i jaklin ili surinu.Jaklin je kratki strukirani kaputić crne boje opšiven krtičjim krznom.Surina je kaput od tamno smeđe čoje bogato ukrašen crvenim šujtašem.”


Komentari