10 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon svađe

Pixabay

Prvi savjet, koji donosi živim.hr jest:

Potrudite se da vaši argumenti u svađu budu konstruktivni, a ne destruktivni

Svađe u vezi ponekad izgledaju kao da je kraj svijeta, međutim, potpuno je normalno i zdravo da se partneri ne slažu oko svega.

Nemojte se praviti kao da se ništa nije dogodilo

Ignoriranje onoga što je dovelo do svađe ili pretvaranje da svađe nije niti bilo, uvijek je loša ideja – puno je bolje nakon svađe pokušati ponovo uspostaviti bliskost jer, ako zajedno porazgovarate o tome što ste iz neke svađe naučili, tako možete pomoći da se popravi šteta koju je svađa nanijela odnosu. I nemojte se zavaravati – svaka svađa nanosi štetu vezi.

Nemojte o detaljima svađe pisati na svom Facebook profilu ili bilo gdje na društvenim platformama ili govoriti o tome bilo kome

Normalno je očekivati podršku od prijatelja, obitelji ili bilo koga tko vas želi saslušati, ali vaša svađa nije javna stvar! Takvo ponašanje može narušiti povjerenje koje vaš partner ima u vas, a osim toga, kad jednom nešto stavite u javni prostor, više ne možete povući. Ljudi će na temelju toga procjenjivati vašu vezu i to sigurno neće biti na lijep način.

Nemojte dopustiti da prođe previše vremena prije nego što pronađete rješenje

Što duže svađa traje, to ćete postajati sve više bijesni. Dopustite li da prođe previše vremena prije nego što izgladite stvar i riješite problem, potrajat će i vaš osjećaj ljutnje, ali i stres kao posljedica toga. Osim toga, što više vremena prođe, to se teže uopće sjetiti koji je točno bio povod svađe, a samim tim je teže doći do rješenja. Dajte si vremena da se oboje ohladite nakon prvog naleta svađe, a onda se vratite na temu i zajedno pronađite rješenje.

Nemojte biti tvrdoglavi i odbijati ispriku

Ne prihvaćajući ispriku, partnera nastavljate kažnjavati i na neki način mu davati do znanja da što god rekao – nije dovoljno dobro.

Nemojte u budućnosti stalno ponovo izvlačiti tu svađu ‘iz ladice’

Ako ste zaista riješili problem koji je bio povod svađi, zašto bi to stalno iznova spominjali? Stalno mahanje prošlim svađama partneru ispred nosa nije način na koji se trebate ponašati prema nekome do koga nam je stalo i to neće rezultirati zdravom i uspješnom vezom. Ako vas je zasmetalo nešto što je rečeno tijekom svađe – nemojte se stalno vraćati na to, čak i nakon što ste pronašli rješenje i zaključili raspravu.

Nemojte tražiti izgovore da zapodjenete svađu

Stres, loše raspoloženje, gužva u prometu…razloge za svađu možete pronaći gotovo u svemu. No, nemojte takvim razlozima prikrivati prave uzroke svađe jer to ostavlja dojam da sa sebe želite skinuti bilo kakvu odgovornost za svađu.

Nemojte reći da niste mislili tako

Mislili tako ili ne, rekli ste to i sada to više ne možete povući natrag – ne možete učiniti ništa da vaše riječi nestanu, a uz to može djelovati i iritantno jer sugerirate da ste spremni igrati prljavo i davati niske udarce. To nije produktivan i zdrav način svađe i rasprave. Ako kažete da niste mislili tako, nikada nećete donijeti neku odluku niti pronaći rješenje koje bi u budućnosti spriječilo takve svađe. A cilj svađe bi uvijek trebao biti usmjeren na rješenje problema.

Ne pristajte na seks pomirenja ako to iskreno ne želite

Lijepo je to što ste završili svađu, ali ako vam je seks posljednje što vam je na pameti, u redu je da priznate da niste raspoloženi za to.

Nemojte danima šutjeti

Normalno je da vam je potrebno malo prostora nakon svađe, ali ignoriranje partnera uvijek će samo produbiti ljutnju i bol koju je svađa prouzročila – vaš partner ili partnerica mogu se osjećati kažnjenim ako se pravite kao da ne postoje nakon svađe.

Nemojte si predbacivati zbog toga što ste se upustili u svađu

Svađa može biti korisna i može biti način za razvijanje i učvršćivanje veze. Ukoliko želite raščistiti stvari, znači da vam je dovoljno stalo do partnera. Potpuni izostanak svađe zapravo je znak da vam nije stalo ni do partnera ni do veze. Neke svađe, ako se riješe na dobar način, mogu vas učiniti samo bliskijima.


Komentari