LJETNI FESTIVALI U PULI I SPLITU Vodeći DJ-evi i dobitnik Grammyja samo su dio spektakularne zabave

Foto: Press

Početkom proteklog tjedna je u domaćim medijima osvanula službena potvrda organizacije spektakularnog sedmodnevnog glazbenog događanja koje će biti održano u Puli. Riječ je o festivalu elektronske glazbe pod nazivom „Secret project presents Pula music week“ čiju organizaciju potpisuju najveći glazbeni promotori ALDA i Insomniac.

Da ne misle stati samo na tome, potvrđeno je u petak na konferenciji za novinare gdje je najavljeno još jedno veliko glazbeno događanje koje će se ovog ljeta dogoditi u Splitu. Po pitanju detalja u vidu termina, lokacije i izvođača, organizatori su za sad ostali zakopčani i nisu iznijeli detalje, no nakon konferencije se neslužbeno moglo čuti da će u Splitu nastupiti jedna od globalno najpopularnijih zvijezda današnje glazbene scene.

Prema riječima Allana Hardenberga, čelnog čovjeka ALDA-e i Baggi Begovica, čelnika Insomniaca za Europu – Hrvatska će ovo ljeto u Puli i Splitu ugostiti neke od vodećih imena elektronske i svjetske glazbene scene.

„Detalji festivala u Istri su više manje poznati. Ostaje tek da u narednim tjednima najavimo što će nas uz Pulu očekivati na glazbeno festivalskim lokacijama diljem istarskog poluotoka. Kad je riječ o događanju u Splitu, detalje još uvijek nećemo iznositi, ali možemo potvrditi da će domaća i svjetska javnost biti ugodno iznenađena. Split u svakom slučaju očekuje spektakl kakvog još nisu doživjeli. O čemu je točno riječ, informirat ćemo u nadolazećim tjednima. Svi detalji su organizacijski poznati i ugovoreni, a glazbeni event koji spremamo će biti iznimno atraktivan, prvenstveno zbog izvođača koji će nastupiti, ali i činjenice da će ovime Hrvatska zasigurno doći u fokus interesa glazbene publike na globalnoj razini“ istaknuli su Hardenberg i Begovic.

Foto: Press

Nakon uvodnih riječi predstavnika organizatora, okupljenima se obratio državni tajnik Ministarstva turizma i sporta RH Tonči Glavina koji je naglasio kako Hrvatska ovime dodatno jača svoju već prepoznatu reputaciju kulturne i festivalske destinacije.

„Festival koji je pred nama će dodatno obogatiti, ali i učvrstiti Hrvatsku na turističkoj mapi svijeta s naglaskom ne samo na prirodne ljepote koje krase našu zemlju već i sveobuhvatna, iznimno atraktivna događanja koja se ovdje događaju. Hrvatska godinama gradi svoju poziciju prateći globalne trendove izvanpansionske ponude i s veseljem možemo reći da smo danas prema interesu, ali i količini globalno interesantnih događanja u samom vrhu u odnosu na nama konkurentske zemlje na turističkoj mapi Meditarana, ali i puno šire“ istaknuo je Glavina.

Gradonačelnik Pule dr.sc. Filip Zoričić nije krio zadovoljstvo što će u periodu od 30. lipnja do 6. srpnja u Pulu i na istarski poluotok stići neki od najboljih svjetskih DJ-eva koji će nastupiti u pulskoj Areni.

„Grad Pula je nasušno trebao ovakvo događanje. Ako proanalizirate utjecaj koji su ovakve ili slične manifestacije imale na sredine gdje su ranije održavale, tada slobodno možemo reći da grad Pulu zahvaljujući „Pula music week-u“ očekuju lijepe stvari. Prema najavama, uz impresivan spektar izvođača, „Secret Project presents Pula Music Week“ privući će stotinjak tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta u Istru. Posljedično se očekuje ekonomski utjecaj na svim razinama tako da s veseljem očekujemo ovo događanje koje ćemo raširenih ruku dočekati ovo ljeto, ali i narednih godina“ podvukao je Zoričić.

Zamjenik gradonačelnika Splita, Antonio Kuzmanić, kazao je da će građani i turisti njihovog grada zahvaljujući ovom projektu dobiti još jedno svjetski poznato glazbeno događanje. –

“Naš grad je donedavno u turističkom kontekstu bio prvenstveno tranzitna luka. Zahvaljujući ulaganjima i populariziranjem našeg turističkog proizvoda, Split je postao jedna od turistički najatraktivnijih destinacija. Danas je Split sinonim za cjelovito turističko odredište koje pored iznimnih prirodnih blagodati nudi bogat kulturni, sportski i zabavni sadržaj. Velika glazbena događanja poput ovog stavljaju nas na svjetsku turističku mapu i vrijedan su marketinški i gospodarski potencijal koji ćemo sigurno znati iskoristiti. Ovim događanjem oživljavamo područje Žnjana i najavljujemo njegovu novu razvojnu fazu, što me dodatno veseli, poručio je Kuzmanić.

Foto: Press

Iako detalji događanja u Splitu ostaju još neko vrijeme tajna, organizatori ističu kako je s Gradom potpisan višegodišnji ugovor o suradnji. Pula će pak svoj Music week gledati ove, ali i narednih deset godina koilko su se organizatori i Pula ugovorno obvezali. Podsjetimo kako će u Puli tijekom sedam dana događanja nastupiti neki od vodećih DJ-a poput južnokorejske atrakcije Peggy Gou, Solomuna, britanskog producentskog dua Disclosure, Tale Of Us, Borisa Brejche, Charlotte de Witte, a kao šlag na tortu slijedi spektakl posljednjeg dana događanja kada posjetitelje očekuje nastup Black Coffee-a. Riječ je o izvođaču čiji je album prije par dana osvojio Grammyja u kategoriji najboljeg plesnog albuma elektronske glazbe. Po pitanju detalja događanja u Splitu ostaje nam biti strpljivi i čekati skore objave na tu temu.

Osnivanjem ureda u Hrvatskoj početkom ove godine – Zagreb, Split i Pula pridružili su se globalnim uredima u Los Angelesu, Amsterdamu, Tokyu, Hong Kongu i Miamiju u kojima Alda i Insomniac uspješno djeluju. Na press konferenciji se za kraj moglo čuti kako management Alde naveliko traži nove zaposlenike iz Hrvatske koji će ove i narednih godina imati priliku raditi u najvećoj svjetskoj producentskoj kompaniji.

O ALDI i Insomniacu

ALDA je međunarodna producentska tvrtka, razvijač konceptualnih događanja i promotor međunarodne elektronske glazbe na čijem je čelu Allan Hardenberg. Organizatori su događanja poput AMF-a, A Day At The Park, Armin Only, A State of Trance, Electronic Family, SAGA Festival, We Are Connected, New Horizons, This is Me, Secret Project Festival i The Flying Dutch. Od 2018. ALDA je udružila snage s američkim festivalskim divom Insomniacom te zajedno ove dvije vodeće producentske kuće donose na globalnoj sceni međunarodno raznolikoj i širokoj publici nezaboravna iskustva elektronske glazbe. Insomniac globalno organizira neke od najinovativnijih, najzanimljivijih glazbenih festivala i događaja na svijetu.

Unaprijeđeni najsuvremenijom rasvjetom, pirotehnikom i dizajnom zvuka, umjetničkim instalacijama velikih razmjera, kazališnim izvođačima i specijalnim efektima sljedeće generacije, ovi događaji osvajaju osjetila i nadahnjuju jedinstvenu razinu interakcije s obožavateljima. Kvaliteta iskustva je glavni prioritet Insomniaca. Tijekom 25 godina djelovanja organizirali su više od 2000 festivala, koncerata i klupskih večeri za gotovo 5 milijuna posjetitelja diljem svijeta. Najpoznatiji glazbeni događaj s potpisom Insomniaca je Electric Daisy Carnival Las Vegas (najveći svjetski festival plesne glazbe koji tijekom tri dana privlači više od 465.000 posjetitelja. Tvrtku je osnovao Pasquale Rotella, koji je prema Forbesu jedan od pet nautjecajnijih osoba globalne showbiz scene. Sjedište Insomniaca koji je osnovan 1993. godine je u Los Angelesu, a 2013. godine sklopili su partnerstvo s vodećom globalnom entertainment tvrtkom Live Nation.

Komentari