LEGENDARNI SKLADATELJ: Ovaj Zagrepčanin dobitnik je nagrade za poseban doprinos popularnom ‘purgerskom’ festivalu

Foto: Zagrebački festival

Skladatelj, producent i aranžer, Alfi Kabiljo, prvi je dobitnik nagrade za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu!

Povodom 85 godina života te 60 godina od autorskog debija na festivalu, direkcija Zagrebačkog festivala i Hrvatsko društvo skladatelja odlučili su se za Kabilja kao prvog laureata novoustanovljene nagrade kojom se nagrađuju kontinuitet i izvrsnost autorstva.

Od svog debija 1961. s dvije skladbe, “Cvrčak i mrav” i “Pisano u noći”, Kabiljo je kao autor na Zagrebačkom festivalu sudjelovao ukupno 33 puta. Unatoč brojnim nagradama i velikim hitovima, njegov odnos s festivalom najviše je obilježila pjesma koja nije osvojila nijednu nagradu, ali je postala pravi evergreen: „Tvoja zemlja“ nastala u suradnji s Dragom Britvićem koju je nezaboravno otpjevao Vice Vukov. Svestran i istovremeno uspješan na polju klasike, filmske i pop glazbe, Alfi Kabiljo jedan je od naših najznačajnijih i najplodnijih skladatelja te svakako nezaobilazna ličnost tijekom gotovo 70-godišnje povijesti Zagrebačkog festivala. Također, Kabiljo će ove godine obilježiti još jednu značajnu obljetnicu: 50 godina od prve izvedbe mjuzikla “Jalta, Jalta”.

“Svojom radnom etikom, glazbenim zanosom i neiscrpnom energijom, Alfi je primjer čak i upola mlađim autorima i glazbenicima. Pravo je zadovoljstvo vidjeti ga još uvijek aktivnog i znatiželjnog, kako u pauzama teniskih mečeva na svojoj Šalati, i dalje neumorno radi na novim pjesmama i glazbenim projektima. Nije pretjerano reći kako Zagrebački festival svoj status uglednog hrvatskog, pa i regionalnog glazbenog festivala dijelom duguje upravo pjesmama i radu Alfija Kabilja! U ime direkcije festivala, ali i svoje osobno, čestitam Alfiju na ovom priznanju i želim mu još mnogo stvaralački plodnih godina”, izjavio je umjetnički direktor festivala, Branimir Mihaljević.

U petak, 7. svibnja u 20 sati, Hrvatska televizija prikazat će posebnu emisiju “Alfi Kabiljo: Zagrebački festival i ja”, dok Hrvatsko društvo skladatelja i UNISON predstavljaju podcast u kojem Alfi Kabiljo, uz brojne anegdote sa Zagrebačkog festivala, otkriva zanimljive epizode iz svoje bogate glazbene karijere. Kako su izgledali susreti i suradnje s velikim zvijezdama od Tokija do Los Angelesa, u kakvom su odnosu glazba i arhitektura, kako su izgledali počeci elektronske glazbe u Hrvatskoj te u kakvom su mu sjećanju ostala holivudska druženja sa Sharon Stone, pogledajte na linku.

Ovogodišnje, 68. izdanje Zagrebačkog festivala pratite u izravnom televizijskom prijenosu u nedjelju, 9. svibnja, od 20 sati.


Komentari