LEGENDARNI BEĆAR POKORIO ZAGREB! Nagrađen najpoznatiji promotor Slavonije i tamburica

Sinoćnje događanje u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski okupilo je stotine štovatelja Šime Jovanovca i slavonske glazbe. Šimunovo 28. listopada tradicionalni je dan kada se legendarni bećar vraća u prijestolnicu hrvatske glazbe, a ove je godine pripremio poseban spektakl za pamćenje.

Dašak Slavonije zajedno sa Šimom Jovanovcem u Zagreb su donijeli i njegovi brojni gosti, kao što su: Ivica Pepelko, Stjepan Jeršek Štef, Darko Ergotić, Trio Gušt, Marina Tomašević, Vlatka Kopić Tena, Mersa Miljković, Slavonske lole i brojni drugi. Događaj su upotpunili i Folklorni ansambl Broda, Starotopoljani, Gundinčani te vokalna skupina Art Voice, a da smijeha i zabave ne bi nedostajalo, pobrinuli su se Davor Dretar Drele i Damir Ćubi Mihanović.

Hrvatska diskografska udruga Šimi Jovanovcu ovom je prilikom Šimi namijenila posebno priznanje. Izvođač čije se pjesme već desetljećima pjevaju u Hrvatskoj upisao se odavno u povijest domaće diskografije. Od početaka karijere do danas, svojoj je publici predstavio tamburaške klasike koji su ostali zabilježeni u hrvatskoj povijesti i kulturi. Ovo prilikom, Maja Vidmar Klarić u ime Hrvatske diskografske udruge dodijelila mu je priznanje za doprinos hrvatskoj diskografiji i promicanje tamburaške glazbe.

U karijeri dužoj od pola stoljeća, Šima Jovanovac dao je značajan doprinos domaćoj diskografiji. Vlasnik je prvog tamburaškog albuma u neovisnoj Hrvatskoj, a znamo i da su njegove pjesme oduvijek bile utjeha mnogim Hrvatima. I danas njegova tambura odjekuje širom svijeta, svugdje gdje su naši ljudi, i zato bez iznimke možemo reći da je Šima vjerni promicatelj tamburaške glazbe. Šima, hvala na svemu što ste učinili za domaću glazbu i glazbom za naše ljude. Čestitamo!“, izjavila je Maja Vidmar Klarić prilikom dodjele.

Šima Jovanovac desetljećima je stvarao pjesme o rodnom kraju koje su ušle duboko u srca njegovih slušatelja, poput Slavonac sam, time se ponosim, Šta kog’ briga kako živim, Treba mi ruka tvoja i brojne druge. Na sinoćnjem događanju publika je svojeg „pradidu Šimu“ nagradila višestrukim aplauzom te pjesmom i plesom, a emocija nije nedostajalo, čak ni u trenutku dodjele Posebnog priznanja.

„Sretan sam i neizmjerno zahvalan na priznanju koje mi je dodijelila Hrvatska diskografska udruga… Priznanje mi daje zadovoljštinu za utrošeni trud i rad proteklih godina i snagu za vrijeme koje dolazi“, izjavio je Šima Jovanovac.

Priznanje Hrvatske diskografske udruge nastavlja niz nagrada i odlikovanja koja je ovaj Slavonac zaslužio u 55 godina karijere. Iza njega su brojni nastupi na tamburaškim festivalima diljem svijeta, kao i turneje koje pohode tisuće poklonika šokačke glazbe. Šima Jovanovac za svoj je rad odlikovan i Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izuzetne doprinose u kulturi, a sve navedeno pravi je dokaz da Šimi pripada titula izuzetnog zagovaratelja tamburaške glazbe koji će biti zapamćen još dugo u povijesti domaće glazbe.


Komentari