LA GRANDE BELLEZZA! U Zagreb stižu auto-ljepotani: Legendarni Ferrari i Alfa Romeo oduzet će vam dah

Alfa Romea 8C 2300 (Foto: Wikimedia Commons)

Tehnički muzej Nikola Tesla 12. svibnja otvara jedinstvenu izložbu talijanskog automobilističkog dizajna.

La Grande Bellezza – talijanski automobilski dizajn uzbudljivo je putovanje kroz pejzaže, povijest i arhitekturu Italije čiju posebnost potvrđuju neki od najljepših predstavnika talijanskog automobilskog dizajna. Made in Italy, kao sinonim jedinstvene kulture i stila, i dalje osvaja svijet, a područje automobilskog dizajna jedno je od mnogih u kojima se potvrdila čuvena talijanska kreativnost.

Izložba vodi posjetitelje kroz sugestivne slike iz arhiva Dokumentacijskog centra MAUTO, koje potpisuje majstor fotografije Giorgio Bellia, do tri prekrasna automobila kojima se MAUTO prvi put predstavlja u Hrvatskoj: legendarnog Alfa Romea 8C 2300 iz 1934., prekrasnog primjerka modela Alfa Romeo Giulietta Sprint iz 1954. i Ferrarija 308 GTB iz 1980. koji ostavlja bez daha. Ti su automobili u razmaku od četrdeset godina utjelovili eleganciju, bezvremensku ljepotu i jedinstveni stil koji odlikuju radove ovdje predstavljenih ponajboljih talijanskih dizajnera karoserija, a to su Touring, Bertone i Pininfarina.

Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. jedan je od najprestižnijih i najnaprednijih automobila proizvedenih tridesetih godina. Snaga i iznimna brzina odlike su ovog sportskog spidera s karoserijom renomirane kuće Touring iz Milana. Spaja karakteristike GT-a i trkaćeg automobila. Godinama je bio nepobjediv na cestovnim utrkama i na pistama, a među pobjedama ističu se utrke Mille Miglia, čuvena Targa Florio, Velika nagrada Monaka i (čak četiri puta) 24 sata Le Mansa. Vozili su ga neki od najpoznatijih vozača svog vremena: Nuvolari, Campari, Chinetti, Brivio, Sommer i Borzacchini.

Foto: Facebook

Izložba nudi i zanimljive multimedijalne sadržaje kao što su interaktivni intervjui s najvažnijim talijanskim dizajnerima automobila i dokumentarne snimke.

Talijanski dizajn izranja iz poslijeratnog doba kao kreativni div koji će se nametnuti čitavom svijetu svojim stilom i stvoriti mnoge inovativne i genijalne proizvode poput pisaćeg stroja Olivetti, Vespe, automobila Cisitalia 202 i Fiata 500. U svijetu automobila talijanski konstruktori radikalno mijenjanju pojam ljepote automobila koje počinjemo percipirati kao lijepe ne samo na temelju bogatstva i raskoši linija, već i zbog formalne ravnoteže kojoj evidentno teže tehnologija, inovacija i aerodinamika. U tom se kontekstu razvijaju poznati brendovi: Pininfarina, Giugiaro, Bertone, Touring, Zagato i mnogi drugi zaslužni za bezvremenske automobile koje su čitave generacije gledale s divljenjem.


Komentari