KULTURNI PROSINAC U ZAGREBU: Donosimo sažeti pregled kako biste se što lakše odlučili kamo da odete po svoju “dozu kulture”

01.12.2021., Zagreb - Cak ni kisa nije uspjela otjerati posjetitelje zagrebackog Adventa.

Roboti i dronovi, tradicionalne lutkice starih Slavena, jazz vikendi te brojne izložbe, božićne predstave i koncerti samo su dio onoga što vas u prosincu čeka u Centru za kulturu i informacije Maksimir

Blagdani stižu u Centar za kulturu i informacije Maksimir! Prosinac u Švarcovoj 18. nikada nije bio bogatiji događajima. Za Vas smo pripremili božićne predstave, koncerte i izložbe, ali i radionice iz robotike i upravljanja dronovima te još mnoga druga iznenađenja. U nastavku vam donosimo pregled najzanimljivijih događaja u CKIM-u, ali i onih izvan Centra koja su realizirana u suradnji s našim partnerima.

Ulaz na sve programe je besplatan uz obavezno predočenje COVID potvrde. Više informacija potražite na https://www.mojmaksimir.com/ te na Facebook stranici.

IZLOŽBA UČENIČKIH FOTOGRAFIJA NA TEMU „ZELENI ZAGREB“

MUZEJ GRADA ZAGREBA, OPATIČKA 20, DO 12. PROSINCA 

Zašto jedan grad nazivamo zelenim? Da li je to samo biljni pokrov i čuvanje okoliša? Što je Zagreb do sad poduzeo da bi se u njemu živjelo zdravije i ljepše? U Muzeju grada Zagreba možete razgledati izložbu učeničkih fotografija „Zeleni Zagreb“. Projekt “Fotografija i mladi”, koja se održava od 2010. u suradnji sa zagrebačkim osnovnim školama. Stručni žiri u sastavu: Tomislav Buntak, Miljenko Gregl, Vesna Leiner i Tomislav Vuković odabrat će tri najbolje učeničke fotografije. Najboljim fotografijama dodijelit će se vrijedne nagrade, a svi mentori i učenici dobiti će zahvalnice. Više informacija potražite ovdje.

SMOTRA LIKOVNIH AMATERA GRADA ZAGREBA

GALERIJA KULTURNOG CENTRA TRAVNO, BOŽIDARA MAGOVCA 17.

DO 15. PROSINCA, RADNIM DANOM OD 9:00 DO 20:00 SATI

Programi likovnog amaterizma grada Zagreba prate kontinuiranost rada likovnih amatera, a posjetitelji će moći vidjeti koje likovne tehnike, motive i načine likovnog izražaja upražnjavaju. Na izložbi svoje radove izlažu likovni amateri grada Zagreba koji su članovi likovnih amaterskih Udruga s područja grada Zagreba. To su „HLD“, „Plavo svjetlo, „Ama Artem“, „Amaciz“, i „LUA Angelico“. Na izložbi izlaže 41 autor. Više pročitajte ovdje.

OTVORENJE HUMANITARNE IZLOŽBE „ZLATNA NIT“

SRIJEDA, 8. PROSINCA, 19:00 SATI

Kuvatka, Bereginja, Krupenička, Travnica, Nerazličniki i ostale tradicionalne lutke starih Slavena stižu u CKIM.  Izložba tekstilnih lutaka koje su po drevnoj tehnologiji izradile korisnice radionice „Zlatna nit“ može se razgledati u Galeriji Crta Centra za kulturu i informacije Maksimir od 8. do 13. prosinca. Nakon završetka izložbe, lutke će biti uručene malim pacijentima Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj. Više informacija potražite ovdje.

FESTIVAL GLAZBE ZAGREB

U SUSRET BOŽIĆU S GUDAČKIM KVARTETOM

SUBOTA, 11. PROSINCA, 19:30 SATI

Gudački kvartet Porin kraj godine obilježit će prigodnim besplatnim koncertom za građane grada Zagreba. Violinisti Ivan Novinc i Tamara Mihojević, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović izvest će najljepša djela klasične glazbe.

FESTIVAL GLAZBE ZAGREB/SVJETSKI DAN ZBORSKOG PJEVANJA

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA “ČAROBNA FRULA”

NEDJELJA, 12. PROSINCA, 19:00 SATI

Nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, “Čarobna frula” opet priređuje Božićni koncert! Na koncertu će izvesti tradicionalne božićne pjesme iz hrvatske i svjetske glazbene baštine, umjetničke skladbe Maje Rogić, Ivana Zajca, Maxa Regera, Adolpea Charlesa Adama i jednu dječju autorsku pjesmu Tene Tomaš. Nastupit će zbor „Čarobna frula“, solistice Antea Poljak i Nina Franulović, uz pratnju Andrije Milića, Vladimira Bednjanca i Darija Sabola.

OTVORENJE IZLOŽBE MIHAELA BAĐUNA “ABADON” U GALERIJI CRTA

SUBOTA, 15. PROSINCA, 19:00 SATI

Galerija Crta (Švarcova 18, 1. kat) Vas poziva da od 15. prosinca 2021. u 19 sati razgledate samostalnu izložbu Abadon autora Mihaela Bađuna. Denis Vedak i Mihael Bađun 2019. godine završili su scenarij pod nazivom Abadon koji će adaptirati u istoimeni grafički roman. Radnja, koja se u najkraćim crtama može opisati kao priča o mržnji u osam poglavlja, prati dvojicu kriminalističkih inspektora u lovu na serijskog ubojicu, samoprozvanog Abadona – anđela bezdana. Ovaj zamršeni triler inspiraciju crpi iz filmskih klasika kao što su Sedam (1995.) i Privedite osumnjičene (1995.), nudeći pritom posve vlastita promišljanja o društvenim fenomenima poput podvojenost između dobra i zla, smrti, pravde, ljubavi i morala, umotanih u napetu radnju ispunjenu dramskim obratima. Više informacije potražite ovdje.

BOŽIĆNI KONCERT GLAZBENE ŠKOLE “BONAR”

PETAK, 17. PROSINCA, 17:00 SATI

Učenici privatne glazbene škole Bonar blagdane će započeti prigodnim koncertom na kojem će izvesti najljepše božićne skladbe koje su marljivo vježbali cijelo polugodište.

ZIMSKA KULTURA BLA BLA BLA “JAZZ LAB KLUB”

SUBOTA, 18. PROSINCA, OD 9 DO 22 SATA

NEDJELJA, 19. PROSINCA, OD 9 DO 15 SATI

CKIM je za sve ljubitelje jazza pripremio pravu glazbenu poslasticu. Tijekom jazz vikenda očekuju vas koncerti, predstavljanje knjige, izložbe, radionice i edukacije. Razgledajte izložbu fotografija Boška Petrovića autora Davora Hrvoja, sudjelujte na predstavljanju knjige „Život kao jam session, Boško Petrović – autobiografija“,  nastupu Šimuna Matišića na vibrafonu te edukacijama, radionicama i koncertima Jazz Lab Kluba u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži u suradnji s Klubom Midikenn. Više informacija potražite ovdje.

BOŽIĆNA PREDSTAVA “TATA SLIKOVNICA“

SUBOTA, 18. PROSINCA 2021. U 17 I 19 SATI

NEDJELJA, 19. PROSINCA 2021. U 17 I 19 SATI

Tata Slikovnica voli Božić više od svega! U to doba godine pije tople napitke i svojoj djeci čita priče o vilenjacima, sobovima i Sjevernom polu. Jedino mu smeta što ljudi tvrde da je Božić nekad bio ljepši. Zašto svi misle da je nekad bilo bolje? Može li se ovdje i sad napraviti najbolji od svih Božića? Što je uopće Božić i gdje se skriva božićna čarolija? Predstave Tate Slikovnice Malog Teatra djeci otvaraju mogućnost aktivnog sudjelovanja, potiču maštovitost i kreativnost te promiču čitanje i kulturu. Ulaznice po cijeni od 30 kuna nabavite prije predstave na blagajni Centra ili na adresi www.ulaznice.hr. Više informacije potražite ovdje.

BOŽIĆNI KONCERT ORKESTRA „SO-DO“

NEDJELJA, 19. PROSINCA, 20:00 SATI/ CRKVA KRALJICE SV. KRUNICE, ŽUPANOVA 2

Orkestar SO DO Sustav orkestara djece i omladine – El Sistema Hrvatska, za kraj godine pripremio je božićni koncert kojim će obilježiti još jednu uspješnu godinu djelovanja.

BOŽIĆNI ROBOT PARTY – ROBOTIC STREET COURT

SRIJEDA, 22.  PROSINCA, OD 13 DO 19 SATI 

Adventska groznica nije zaobišla ni robote i dronove koji će uoči Božića okupirati Centar za kulturu i informacije Maksimir te posjetiteljima posluživati tople napitke i božićne poslastice. Zaposlenici Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Centru će u specijalnoj adventskoj kućici ispred Centra posjetitelje upoznati s Frankom, Pepperom i ostalim robotima koji će zasući rukave kako bi vas zagrijali u ove hladne dane i uljepšali predstojeće blagdane.

Komentari