Znate li tko je Pluto? Jedan vrlo posebni pas

Foto: YouTube/X-ica

Kako je ovaj tjedan službeno bio Svjetski dan zaštite životinja, ovaj tekst je posvećen jednoj vrlo posebnoj zagrebačkoj njušci, građevinskom psu Plutu.

Pluto je bio pas lutalica koji se skitao zagrebačkim ulicama 20. stoljeća. Kako je bio u potrazi za hranom i vodom, tako je “zalutao” i na gradilište današnjeg Oktogona kojeg je projektirao arhitekt Josip Vancaš. Radnici su nahranili Plutu, te je uskoro postao član njihove radničke obitelji. Znao je kako mora štiti svoje, pa je tako postao vjerni čuvar gradilišta koje mu je pružalo sigurno utočište.

Pluto je ušao u gradsku legendu nakon što je tragično poginuo. Današnjom Ilicom tekao je potok koji je bio bogat glinom, te se vjeruje kako su kradljivici po noći prolazili preko gradilišta kako bi je se domogli. Pluto je svojim živtom platio kako oni ne bi prošli, a njegovo beživotnio tijelo pronašli su radnici iduće jutro.

Arhitekt Vancaš i radnici napravili su spomen ploču njihovom odanom četvoronožnom prijatelju koja nije bila poznata javnosti sve do inicjative osnivača facebook grupe “Zakaj volim Zagreb” Ivana Brnčića.

Spomen ploča danas se nalazi u Bogovićevoj ulici.


Komentari