Znate li tko je i kada dovezao prvi automobil u Zagreb?

Youtube/Screenshoot

Danas je Zagreb prepun automobila. U prosjeku svaka obitelj ima jedan ili više automobila, a ako ga nemaš ispadaš “čudak”. No vratimo se u daleku nam sada prošlost, točnije u 1901. godinu, kada je u Zagrebu bilo apsolutno nepojmljivo da netko posjeduje ovog limenog ljubimca. U Zagrebu se tada znalo samo za konjske zaprege, tramvaje i omnibuse, pa se na automobile gledalo kao na svemirski brod.

Znate li tko je bio prva osoba koja je dovezla automobil u Zagreb? Naime, riječ je o zagrebačkom strojaru po imenu Ferdinand Budicki, koji je u to vrijeme bio jedan od rijetkih s novcem u džepu. Automobil koji je dovezao bio je poslovni Opel & Beyschlag kojeg je kupio od nekog Bečanina po cijeni od 4000 kruna. Automobili, koji su svojevremeno bili vjesnici novog doba, motorizacije, buke i prometa, potisnuli su idilični pješački Zagreb. Vrlo je zanimljivo kako je učio voziti od vozača tramvaja.

“Kako ga je kupio u Beču, cijelo popodne proučavao je vozača tramvaja u Prateru, skidao poteze, a zatim malo isprobao na svom novom limenom ljubimcu, napravio dva-tri kruga te okrenuo volan prema jugu. Dva dana kasnije parkirao je vozilo na zagrebačkom Jordanovcu”, riječi su  Valentina Valjka, autora knjige “Povijest automobilizma u Zagrebu i Hrvatskoj”.

Također je interesantna činjenica kako je Budicki deset godina vozio bez vozačke dozvole, dok sam nije osnovao prvu auto-školu, a prvi komad asfalta, od Trga do Mesničke, čekao je sve do 1913. No, nakon Ferdinanda svoje limene ljubimce ubrzo su dovezli i drugi bogati i ugledni građani. Tadija Bartulović svoj automobil je pretvorio u autofijaker, prvi taksi u Zagrebu.

Sa svojim automobilima su se pojavili dr. Gutschy, ing. Vjekoslav Heinzel, Ljudevit pl. Reiner, Lackenbacher, Bihta Balley, grof Drašković i mnogi drugi te su po uzoru na druge europske gradove osnovali početkom 1906. udrugu automobilista. Godine 1910. Zagreb je dobio i svoju prvu auto-školu.


Komentari