Znate li što predstavljaju zvijezda i polumjesec na zagrebačkom grbu?

Svim Zagrepčanima je poznat grb njihovog grada, plava podloga na kojoj se nalazi utvrda s tri kule, zvijezdom s lijeve i polumjesecom s desne strane. No, znate li uz što se vežu ova dva simbola pokraj utvrde?

Slavenska mitologija

Simbol zvijezde na grbu veže se uz staroslavensku božicu Ladu. Ona simbolizirala ljubav i ljepotu, dok je u drugim kulturama poznata kao Freja, Izis i Afrodita. Lada je često prikazana kao djevojka zlatne kose s upletenim vijencem žitnog klasa. Neki su je narodi prikazivali sa Suncem na grudima, što je simboliziralo moć života.

Lada ima svoje životne cikluse, tako da jedan dio provede u slavenskom svijetu mrtvih Iriji. Kada dođe vrijeme proljeća, ona dolazi na Zemlju i tada se sve ponovno budi. Ovaj detalj o izlasku iz Podzemlja može se također pronaći u grčkoj mitologiji. Perzefona, kći Zeusa i Demetre, postaje prisilno žena boga Hada i dio godine provodi s njime.

Lada je u svim slavenskim mitologijama okružena životinjama, poput pijetla, jelena, mrava i orla, dok su simboli prirode cvijetovi trešnje, maslačka, lipe i božura.

Simbol polumjeseca predstavlja slavenskog boga mladosti Lelju.

Zagreb je nastao prije 10 stoljeća i zanimljivo je razmišljati o simbolima koji gradu daju mladost i ljepotu.


Komentari