Znate li kada je dovezen PRVI POLICIJSKI auto u Zagreb?

pixabay.com

U današnje vrijeme policijski auto vidimo svaki dan i to nam je nešto sasvim normalno. No, daleke 1913. godine, policijski auto bio je pravo čudo. Naime, radilo se o autu koji je bio namijenjen gradskim redarstvenicima.

Zagrebački čuvari reda svoje druženje s autima počeli su s benzincem, a službeni broj policijskog vozila bio je C.306, najmodernije građe, sa šest sjedala, odlično opremljen i prikladan za potrebe redarstvene službe. Čak su i Hrvatske novosti 30. travnja 1913. o tom su značajnom događaju objavile tekst koji kaže: “Zagrebačko redarstvo imade svoj automobil (s registarskim brojem C 306 ). Automobil najmodernije gradjen, za redarstvenu službu do najmanje sitnice prikladan, dobavila je tvrdka R. A. Smekal. Sistem je Apollo 24/30 HP. Sada napokon ne će biti toliko telefoniranja i trčkaranja po fijakere ili automobile, kada će redarstveni organi morati hitno poći bilo na mjesto kakvog zločinstva, požara, bilo u potjeru za zlikovcem i.t.d.”

Tako je Zagreb i u tom pravcu stupio u red onih velikih gradova, gdje redarstvo već dosta dugo imalo ovo moderno pomagalo. Koliko je dugo služio, nažalost, ne zna se pouzdano do dan danas….Uglavnom, o domaćoj se policijskoj motorizaciji sve do kraja Drugog svjetskog rata zna vrlo malo, gotovo ništa.

 


Komentari