UMJETNIČKO-ZNANSTVENI PROJEKT: Otkrijte kako je William Shakespeare inspirirao hrvatsku glazbu

Zanimljiv projekt koji otkriva zanimljivosti o legendarnom književnu, redatelju i glumcu.

Povodom 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu organizira umjetničko-znanstveni projekt naziva Shakespeare i glazba.

Solisti, zbor i simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvest će u subotu, 26. studenoga, s početkom u 19.30 sati u KD Vatroslav Lisinski u sklopu ciklusa Lisinski subotom djelo Felixa Mendelssohna San ljetne noći op. 61.

Mendelssohn je ovo djelo kao scensku glazbu skladao 1843. godine po narudžbi pruskog kralja Frederika Williama IV, a kao podlogu za izvedbu Shakespeareova istoimenog djela. Djelo započinje Uvertirom op. 21. (1826.) koja nosi isti naziv, a koju je kao zasebno djelo skladao još kao sedamnaestogodišnjak. Zatim slijedi niz od trinaest vokalnih i instrumentalnih komada.

Suradnja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu

U projektu sudjeluju i studenti Akademije dramskih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta / Studija Dizajna, čime se nastavlja uspješna suradnja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Koncertu u KD Vatroslav Lisinski prethodi ciklus od osam predavanja u organizaciji Odsjeka za muzikologiju. Održat će se u dvorani Stančić u periodu od 14. do 25 studenog.

Predavanja o Shakespeareu

O samom Shakespeareu, poveznicama glazbe i Shakespearea, o drami San Ivanjske noći i njenom uglazbljenju, o Shakespeareu kao inspiraciji u hrvatskoj glazbi i drugim temama govorit će cijenjeni akademik Zoran Juranić, prof. Mate Maras, dr. sc. Tomislav Brlek, dr. sc. Lada Čale Feldman, dr. sc. Tatjana Jukić, mr. sc. Ivan Ćurković i dr. sc. Monica Priante. Kao uvod u koncertnu izvedbu, studentice muzikologije Sara Blažev i Marija-Katarina Jukić priredit će predavanje o Mendelssohnu i njegovoj skladbi San ljetne noći op. 61.


Komentari