ZLATNI NAPITAK, U ZAGREBU SU VOLJELI JOŠ OD 14. STOLJEĆA! Otkrijte povijest prve Zagrebačke pivovare!

Facebook/Zagreb-kakav je bio nekada/ Zlatko Šapina

Da su Zagrepčani oduvijek voljeli popiti hladnu pivu dokazuje i činjenica kako su u pivu uživali već u četrnaestom stoljeću. Naime, prvo pivo u Zagrebu su proizvodili njemački sugrađani.

U to vrijeme pivo se proizvodilo na Gornjem gradu, u Pivarskoj ulici (danas ulica Gjure Basaričeka). Prvu pravu pivovaru u Zagrebu otvara Adoli Betlheim 1879. godine, na uglu Gajeve i Tesline ulice. No, budući da su Zagrepčani bili veliki “pivopije”, prema zamisli Gustava Pongratza, počinje izgradnja velike pivovare u Ilici. Naime, pivovara je svečano otvorena  12. srpnja 1893. u Ilici na broju 224. Otvaranja pivovare bila je prvorazredan društveni događaj pa je za tu zgodu čak produljena i pruga tada još konjskoga tramvaja, koja je inače imala okretište nedaleko, kod gostionice Mandalica. Čak je i Zagrebački list “Obzor” 1892. godine pisao članak o gradnji i osnutku Zagrebačke pivovare.

“Tamo gdje za Zagrepčane Zagreb prestaje – iza Mandalice – digao se najedanput kao da je iz zemlje nikao, novi dio grada… lijepi i ogromni taj niz zgrada jest, Zagrebačka dionička pivovara i tvornica slada.”

Zajedno s pogonom za proizvodnju piva, podrumima i stanovima za radnike, uređivao se i veliki vrt sa električnom rasvjetom u koji je moglo stati tisuću i petsto, a prema potrebi, i pet tisuća ljubitelja piva. Naravno, na otvorenje je došlo mnoštvo ljudi, a mnogi od njih morali su se vratiti ne mogavši se približiti do točionica s pivom. Zagrebačka pivovara tako već sto dvadeset godina proizvodi svijetlo Ožujsko pivo nazvano tako zato što se nekada držalo da se upravo tog mjeseca rade ona koja su najbolja.

Ovo novo i jubilarno, Ožujsko120, crvene je boje i veoma zanosno. Spomenimo i za prave pivoljupce i crno pivo Tomislav, koje se pojavilo 1925. godine, a toči se do danas u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava (925.).

 


Komentari