ZFF: ‘Ne zaboravi disati’ Martina Turka film je o mladima koji im nimalo ne podilazi

Samir-Ceric-Kovacevic / ZFF

Film “Ne zaboravi disati”, priča o bratskoj ljubomori i odrastanju, prikazan je u petak u zagrebačkom kinu Tuškanac, u okviru programa PLUS Zagreb Film Festivala namijenenog tinejdžerskoj publici, ali kako kaže njegov redatelj Martin Turk, to nije film koji će im podilaziti, već im se obraća kao odraslima.

Radnja te slovensko-talijansko-hrvatske koprodukcije prati 15-godišnjeg Klemena koji živi s majkom i starijim bratom Peterom u ruralnoj sredini. Braća su nerazdvojna, no kada se Peter zaljubi, Klemen postaje ljubomoran, iako ga bratova djevojka istovremeno privlači.

“Film se temelji na autobiografskom, to je zapravo odnos koji sam ja imao sa svojim bratom. Kada smo odrastali bili smo stalno zajedno, a kad je upoznao svoju prvu pravu djevojku, počeo sam ga gubiti”, rekao je Turk u razgovoru za Hinu u povodu hrvatske premijere svog filma.

Dodaje da je želio napraviti intimnu dramu koja govori o tome kako je to kad imaš petnaest godina, kada je svega previše, a svaka mala stvar je bitna. “Nisam htio političke teme, na jednom od pitchinga strani producenti su me pitali zašto  ne govorim o ratu ili silovanju, to se očekuje kad si s ovih prostora, ali to nije ono što sam imao na umu”, istaknuo je.

Film se događa u današnje vrijeme iako je snimljen tako da se to ne vidi, izbjegavali su kompjutore, mobitele, tablete, pa je pomalo i bezvremenski. “Snimali smo tako da se u filmu može prepoznati ova generacija, ali i da se starija publika podsjeti kako je to bilo kada su oni bili mladi”, napomenuo je.

Redatelj je na filmu surađivao s mladim glumcima i kaže da im je na snimanju bila odlična atmosfera. “Volim snimati s mladima, to je jako inteligentna generacija koja sve razumije i analizira, s njima se jako lijepo moglo raditi na filmu”, dodao je.

Hrvatski koproducent je Studio Dim, domaći filmaši bili su zaduženi za tehničku stranu uratka, a tu je i Turkov stalni suradnik, hrvatski snimatelj  Radislav Jovanov Gonzo. “S Gonzom, sam radio već na pet filmova, pa su mi hrvatske koprodukcije postale uobičajene. Uvijek mi je dobro raditi s ljudima iz drugih država, svatko donese nešto svoje, bolje je nego kada se radi samo za svoju zemlju”, ustvrdio je.

Film “Ne zaboravi disati” je premijerno prikazan na festivalu u Rimu, u programu namijenjenoj mladoj publici i redatelj kaže da su reakcije bile odlične. “Idući mjesec idemo na Festival mediteranskog filma u Bruxellesu, potom slijedi distribucija u Italiji i Sloveniji, a nadam se i u Hrvatskoj”, najavio je.

Njegov kratki film “Svaki dan nije isti” (2008.) premijerno je prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu, a režirao je još dva dugometražna filma, “Nahrani me riječima” (2012.) i “Dobar dan za posao” (ZFF 2018.).

Na zagrebačkom festivalu prikazan je u natjecateljskom programu PLUS, s recentnim igranim filmovima koji kuriraju srednjoškolci za svoje vršnjake. Pet filmova koji se svake godine natječu za novčanu nagradu u iznosu od 500 eura odabiru učenici i učenice srednjih škola, a o najboljem filmu također odlučuje mladi žiri.

Komentari