ZFF: Film ‘Bosonogi car’ u subotu premijerno izvan konkurencije festivala

Samir-Ceric-Kovacevic / ZFF

Hrvatska koprodukcija “Bosonogi car” Petera Brosensa i Jessice Woodworth, u potpunosti snimljen u Hrvatskoj, premijerno će se prikazati u subotu na Zagreb Film Festivalu, izvan konkurencije i nakon proglašenja ovogodišnjih dobitnika.

Riječ je o novom ostvarenju redateljskog dvojca koji se na zagrebačkom festivalu predstavio prije tri godine, komedijom “Kralj Belgijanaca” u kojoj stalna i neuspješna potraga sa samospoznajom neobičnog vladara odvede do bolne jurnjave gudurama Balkana.

Novi film donosi nove zgode i nezgode naslovnog junaka, koji se nakon što u incidentu u Sarajevu dobije prostrijelnu ranu uha, budi na Brijunima, nekadašnjoj znamenitoj Titovoj rezidenciji.

Dok pokušava pobjeći s otoka, stiže izaslanik koji ga obavještava da je proglašen prvim carem nacionalističke Nove Europe, a slavna brijunska vila postaje mjestom definitivnog kolapsa ideje ujedinjene Europe, ističe se u najavi.

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a na zagrebačkoj premijeri će biti producentica, scenaristica i redateljica filma Jessica Woodworth.

Uz nju predstavit će ga glumac Titus De Voogdt, bugarski koproducent Stefan Kitanov, hrvatski koproducenti Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler Film), kostimografkinja Morana Starčević, kompozitor Alen Sinkauz, kompozitor i glumac Nenad Sinkauz te glumci Darko Stazić i Hassan Abdelghani.

Redateljski par sklon je istančanom humoru i političkoj satiri, a njihove filmove ZFF prati još od  filma “Khadak” (2006), prvog dijela trilogije koju čine još “Altiplano” (2009.) i “Peto godišnje doba” (2012.).

Po njihovim riječima, u svjetlu recentnih događanja u Europi kraljeva odiseja činila se pomalo kao nedovršeni posao, zbog čega je i uslijedio nastavak, još jedna britka politička satira s brojnim povijesnim referencama “u kojoj je ismijavanje postojano, a apsurdi uvjerljivi.”

Bosonogi car nastao je u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj koprodukciji i u cijelosti je snimljen u Hrvatskoj, na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli.

Uloge u filmu tumače Peter Van Den Begin, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Lucie Debay, Geraldine Chaplin, Udo Kier, Siniša Labrović, Darko Stazić i Alen Sinkauz.


Komentari