ZFF danas: Norveški redatelj u Zagrebu predstavlja svoj novi film

Samir-Ceric-Kovacevic / ZFF

Norveški redatelj Dag Johan Haugerud, predstavit će u ponedjeljak na Zagreb Film Festivalu svoj novi film “Pazi na djecu”, kojim kroz priču o bezazlenom događaju koji završi fatalno propituje mogućnost tolerancije u svijetu dijametralno suprotnih svjetonazora.

Za vrijeme školskog odmora na igralištu u predgrađu Osla dolazi do prepirke između trinaestogodišnje Lykke, kćeri istaknutog laburista, i njenog prijatelja Jamieja, sina poznatog političara desnice.

U nejasnim okolnostima dječak biva ozlijeđen i premine, ne zna se što se zapravo dogodilo, a odrasli, izgubljeni u moralnom labirintu, prisiljeni su suočiti se s vlastitim konfliktnim stavovima i emocijama.

Ta sociodrama novreškog romanopisca, scenarista, redatelja, novinara i dramatičara je premijerno prikazana na Danima autora u Veneciji, a na ZFF-u se prikazuje u natjecateljskom programu dugometražnog filma.

Program Plus

U ponedjeljak počinje i program PLUS koji kuriraju i ocjenjuju srednjoškolci,  filmom “Nek bude svjetlost “redatelja Marka Škopa, slovačkog redatelja sa zagrebačkom adresom.

Autor nakon uspjeha dugometražnog prvijenca “Eva Nová”, koji je na festivalu u Torontu osvojio nagradu FIPRESCI donosi obiteljsku dramu o moralnoj odgovornosti i ksenofobiji u Istočnoj Europi.

“Nek bude svjetlost” slovački je kandidat za Oscara, a premijerno je prikazan u Karlovim Varima, gdje je dobio Posebno priznanje ekumenskog žirija i Nagradu za najboljeg glumca.

Film je upravo na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu osvojio i Nagradu mladog žirija, zbog “načina na koje prikazuje kompleksne obiteljske odnose, a posebice zbog oslikavanja specifičnih situacija i vrijednosti unutar male seoske zajednice“.

Ponovno s nama

Program Ponovno s nama predstavlja novi film švedskog redatelja Roya Anderssona “O beskraju”, koji se najavljuje kao melankolično humoristični kaleidoskop, priča o ljepoti, okrutnosti i banalnosti postojanja.

U tom filmu, nagrađenom Srebrnim lavom za najbolju režiju u Veneciji, pripovjedač po uzoru na Šeherezadu vodi gledatelje snovitim krajolikom napučenim usamljenim dušama u potrazi za iskrenim međuljudskim kontaktom.

“O beskraju” je prvo Anderssonovo ostvarenje otkako je filmom Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju (ZFF 2014.) završio svoju nagrađivanu trilogiju o življenju (Pjesme s drugog kata, Vi živući).

Kockice

Projekcije u kinu Tuškanac zatvorit će  Kockice, natjecateljski program domaćeg kratkog metra, u okviru kojega će se moći vidjeti “Drukera” Rine Barbira – priču o tinejdžeru Deniju koji je još uvijek mamina maza, ali bi želio biti poput svojih rap idola i “Krhko” Tomislava Šobana o Almi (Maja Posavec), mladoj diplomiranoj glumici koja prolazi kroz niz glumačkih probi i projekata dok traži stan.

Na samom početku prije projekcije ovogodišnje konkurencije bit će prikazan kratkometražni film “Čistačica” Matije Vukšića, u spomen prerano preminulom prijatelju festivala, novinaru, scenaristu i redatelju.

Njegov je film “Čistačica” bio proglašen najboljim u programu Kockice 2017. godine, a prošle godine bio je član žirija ZFF-a za kratkometražne filmove i Kockice.

U Muzeju suvremene umjetnosti će se, osim “Jojo Rabbita” Taike Waititija, što je posljednja projekcija tog filma na festivalu, u okviru programa Velikih 5 prikazati “Izdajnik”, priča o najpoznatijem mafijaškom pokajniku, u režiji talijanskog veterana Marca Bellocchia, koji je s Pasolinijem i Bertoluccijem odredio talijanski film 1960-ih.

Premijerno prikazan u Cannesu, “Izdajnik” je talijanski kandidat za Oscara, a prikazuje život jednog od najpoznatijih mafijaških pokajnika, Tommasa Buscette (Pierfrancesco Favino), koji uhvaćen u ratu između sukobljenih frakcija Cose nostre 1980-ih, prihvaća postati svjedok protiv mafije, što razočaran svojim kolegama ne vidi kao kršenje mafijaškog kodeksa.

Fragmenzi egzila

U programu Fragmenti egzila u Dvorani KIC prikazuje se film “Žabar” Rainera Wernera Fassbindera, u kojemu sam redatelj glumi grčkog gastarbajtera čiji dolazak u jedan njemački kvart u Muenchenu potakne razotkrivanje latentno uvijek prisutan buržujski fašizam

Na istome mjestu prikazuje se švedsko-danski film “Koko-di Koko-da”, u režiji Johannesa Nyholma, u okviru predstavljanja Festivala mediteranskog filma Split i Kino Mediteran, u programu Festivali pod reflektorom.

Industrija, platforma za filmske profesionalce, donosi u ponedjeljak masterclass Hayley McKenzie, osnivačice i direktorice tvrtke Script Angel specijalizirane za pomoć pri razvoju programa za scenariste, na kojemu će objasniti temeljne razlike između pripovijedanja u igranim filmovima i televizijskim dramskim


Komentari