ZET-ov apel tijekom toplijeg i sunčanog vremena

FOTO: Zagrebački Holding / Ilustracija

Toplije, sunčanije i stabilnije vrijeme, dovodi očekivano i na zagrebačke ceste veći broj pješaka, biciklista, rolera te drugih rekreativaca. Razlog je to za povećan oprez u prometu, a poseban apel ZET upućuje upravo spomenutim skupinama.

Iako vozači tramvaja i autobusa kontinuirano pridaju pažnju sigurnosnom prometnom aspektu, od velike je važnosti odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu!

Podsjećamo, zaustavni put tramvaja duži je od drugih gradskih vozila zbog čega je potrebna dodatna pažnja tijekom kretanja u zoni tramvajskih koridora.

U većini dosadašnjih nesreća, nažalost, zbog korištenja slušalica i uređaja za reprodukciju glazbe, pješaci nisu mogli čuti zvučna upozorenja, a takva praksa općenito umanjuje primanje informacija iz prometnog konteksta.

Također, kretanje uz tramvajsku prugu, kao i nekorištenje pješačkih prijelaza, dodatno poveća rizik od nezgoda.

U svakodnevnom prometu, kako bi izbjegli nesreće i teže posljedice, naši su vozači često prisiljeni naglo kočiti. Zato je preporučljivo držati se za rukohvate tijekom cijele vožnje.

Zajedničkom suradnjom i prihvaćanjem preporuka naši nam sugrađani pomažu ostvariti još veću razinu sigurnosti koja je imperativ svakog profesionalnog prijevoznika.


Komentari