Završava HRFF: Festivalski vikend s filmovima istaknutih autora

Bruno Konjevic / CROPIX

Predstojeći vikend ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala (HRFF), čije sedamnaesto izdanje završava u nedjelju, obilježit će zapaženi novi filmovi istaknutih filmskih autora, Sergeja Loznice, Pedra Coste, Celine Sciamme, Thomas Heisea, Patricia Guzmana.

“Vitalina Varela” Pedra Coste nastavlja dokufikcijsku priču o redateljevoj muzi Vitalini, udovici sa Zelenortskih otoka koja dolazi u Portugal tri dana nakon muževa pogreba i upoznaje se s njegovim tridesetogodišnjim pečalbarskim životom o kojem nije ništa znala.

Film “Obojena ptica” Vaclava Marhoula opisuje se kao “monumentalan”. Snimljen je prema istoimenom kultnom romanu Jerzyja Kosinskog i donosi kontroverzan portret istočne Europe na izmaku Drugog svjetskog rata.

Tu su i dva najistaknutija ‘queer’ filma ove godine, “Kraj Stoljeća” Lucia Castra, romantična priča o ljubavnicima Javi i Ochou  te “Portret djevojke koja izgara” miljenice publike HRFF-a,  Celine Sciamma koja je putem priče o zabranjenoj ljubavi slikarice i njezinog modela ispisala povijest reprezentacije žena u slikarstvu.

U kategoriju “tihog festivalskog aduta” spada film belgijskog redatelja Basa Devosa, “Ghost Tropic”, najavljen kao “elegantan i zaokružen minimalistički film na križanju socijalne drame i meditativne poeme o neobičnoj nokturalnoj šetnji skromne i samozatajne čistačice”.

Prikazat će se i filmovi afirmiranih dokumentarista, “Državni pogreb” Sergeja Loznice u kojem autor secira Staljinovu petodnevnu pogrebnu ceremoniju, “Kordiljeri snova” Patricia Guzmana bavi se kompleksnom političkom povijesti Čilea i posvećen je impozantnom planinskom lancu, te “Heimat je prostor od vremena” Thomasa Heisea, povijesni esej o njemačkoj povijesti i “snažna je politička gesta protiv rata i zaborava.”

U programu je najavljen i dokumentarni film Gordana Bosanca nastao u produkciji Kuće ljudskih prava Zagreb “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” o tome “kako su radikalno desne udruge i političari početkom 2016. pokušali pretvoritiHrvatsku u zemlju tzv. iliberalne, oboljele demokracije i o tome kako su građani, civilno društvo, mediji i nezavisne institucije tome uspjeli stati na kraj.”

Nakon projekcije, održat će se okrugli stol Mogu li građani srušiti iliberalne režime – Iskustva Rumunjske i Hrvatske, uz sudjelovanje aktivista iz obje zemlje.

Paralelno s glavnim filmskim programom, projekcijama 25 naslova, u okviru festivala održava se i govorni dio, s tribinama, okruglim stolovima i tematski pripadajućim projekcijama u Dokukinu KIC.

U petak u Art-kinu Croatia počinje riječki dio programa HRFF-a, koji također traje do nedjelje 8. prosinca.

Komentari