Zapadni kolodvor, mjesto gdje spavaju duhovi prvih vlakova

Foto: Mapiranje Trešnjevke

Davna 1862. godina bila je vrlo važna za Zagreb. Dolazi prvi vlak iz Zidanog Mosta i u tu svrhu izgrađen je prvi kolodvor u gradu. Svi su se skupili, i staro i mlado, kako bi dočekali parnu grdosiju na tada novom “Južnom kolodvoru”.

Današnji kolodovor se nalazi u širem centru, no u ono vrijeme to se smatralo predgrađem grada. To je bila savršena lokacija iz razloga jer vlak ne bi zagadio zrak u centru. Tadašnji Južni kolodvor, kao i čitave pruge, izgradilo je Carsko i kraljevsko društvo Južnih željeznica.

Zgrada kolodvora ostala je nepromijenjena sve do danas, te 1986. godine postaje zaštićeno kulturno dobro. Dolazak na sam kolodvor je u stara vremena bio vrlo dobro organiziran. Konjske zaprege su vozile putnike od hotela Ilica do koldovora.

Osim glavne postaje za doček vlakova, izgrađena je ložionica, okretnica lokomotiva (vidljiva još i danas u blizini Vodovodne ulice), priručna radionica, vodovodna postaja te stambena zgrada za željezničke službenike. U zgradi kolodvora, na istočnoj strani, nalazila se i gostionica.

Zgradu kakvu danas vidimo obnovljena je 2007. godine.

Komentari

Komentari

loading...