Zagrepčani su upravo otkrili ovog umjetnika i oduševljeni su njegovim radom: On kaže da i sam otkriva nove arheološke lokacije po gradu!

U Facebook grupi ‘Zakaj volim Zagreb’ koja broji više od 90.000 članova, u četvrtak je osvanula fotografija murala u Martićevoj ulici koja je oduševila članove grupe. Objava je u vrlo kratkom roku uspjela skupiti gotovo 4,000 like-ova, a među više od 200 komentara našle su se samo riječi hvale za njegovog autora.

Neki su ovaj mural čak krenuli uspoređivati s drugima koji se mogu vidjeti u gradu, i uglavnom su se složili da bi htjeli vidjeti više upravo ovakvih umjetničkih djela. Stoga smo odlučili kontaktirati umjetnika koji stoji iza crteža na ovoj trafostanici, a on nam je ispričao da se ustvari radi o jednoj vrlo zanimljivoj seriji koju tek treba otkriti, istražiti i iskopati.

Mural na trafostanici u parkiću u Martićevoj

Gepostet von Lana Korenčić am Donnerstag, 27. August 2020

 

“Otvaram seriju fiktivnih arheoloških nalazišta, to jest fiktivne kulture koja se nalazila na ovim prostorima. U sklopu toga ću mapirati i tražiti dobre lokacije s dobrim objektima i od njih izrađivati te monokrome, portale, hramove, detalje, reljefe…”, započeo je priču Lav Paripović, mladi zagrebački umjetnik kojem ovo nipošto nije prvo djelo koje krasi vizure metropole.

Iza ideje za ovaj mural, ali i cijelu seriju, krije se i vrlo interesantna i totalno drugačija ideja. Naime, sve je krenulo od teorija zavjera koje se često razvijaju oko popularnih arheoloških nalazišta poput piramida, hramova, drevnih kamenih konstrukcija i ostalih. Lavu se svidjela ta ideja o teorijama zavjera i htio je pokrenuti jednu novu seriju takvih tajanstvenih priča, onu zagrebačku.

“Mi na ovim područjima nemamo baš te neke antičke spomenike kulturi. Imamo nešto malo od Rima i imamo Vučedol, ali baš u Zagrebu nemamo takvih stvari. Tako da sam htio nešto jako staro gurnuti unutra, nešto što je bilo prije svega, i onda napraviti famu od tih teorija zavjera koju bi razvukao na ovo područje. To i kombiniranje motiva, jer tu je sve, tu je od indonezije, grčke, baš svega… Skinuo sam motiv s Trogirske katedrale, izvadio sam majanskih motiva, i napravio baš mišung svjetova”, ispričao nam je Lav.

Ovaj je mural, kojeg su građani tek sada otkrili, nastao prije više od godine dana. Oslikan je u sklopu Design districta koji se održavao upravo u Matrićevoj ulici. Lav je objasnio da nije čudo što su građani tek sada otkrili ovo ‘arheološko nalazište’, jer ga je on baš i htio napraviti na skrivenom mjestu gdje neće biti ljudima ‘pred nosom’.

“Htio sam to napraviti u parkiću koji je skriven i kroz koji ne prolazi toliko puno ljudi, jer se onda dobiva posebna atmosfera ambijenta kada se ulazi unutra. Ljudi najprije pomisle ‘Wow kako dobar parkić!” i tek tada se u daljini vidi taj hram”, kaže.

I to je tek početak te serije i priče o drevnom Zagrebu, jer Lav planira i dalje otkrivati i iskopavati. Podijelio nam je i zanimljivu priču sa samog otvaranja murala. Naime, najava prilikom otvaranja ovog konkretnog murala glasila je: ‘Dođite pogledati novo arheološko otkriće.’To je bilo upravo na solsticij kada se navodno događaju nekakva čuda na drugim arheološkim lokacijama diljem svijeta poput Stonehenga. Nekolicina je građana zaista došla na događaj očekujući da će vidjeti neko novo arheološko nalazište, a mural je sam bio osvijetljen projekcijama koje su ovom hramu pridonijele momentom solsticijskog čuda.

O novim iskopinama i nalazištima umjetnik još nije htio ništa otkriti jer ni sam još ne zna gdje će naići na novu lokaciju. Rekao nam je samo da je prije par dana baš naišao na jedan hram naziva ‘Autonomni kulturni temple’ u sklopu kompleksa AKC Medika.

Mi sada s nestrpljenjem očekujemo novi pronalazak, a oduševljeni će biti i drugi građani koji žele vidjeti još ovakvih djela po svom gardu.


Komentari