ZAGREPČANI OSTAJU BEZ JEDNOG OD NAJSTARIJIH KINA Zamijenit će ga Burger Kingom?

FACEBOOK/ ART KINO GRIČ

“Nismo mogli učiniti ništa, jer zgrada u kojoj je kino denacionalizacijom je prije nekoliko godina vraćena potomcima vlasnika koji su je sada prodali, a novi vlasnik ne želi kino u svom prostoru” govori direktorica Art-kina Ina Čavlina

“Klub Kino Grič završilo je s radom nakon 75 godina. Hvala vam na vašoj vjernosti i posjetima.” Poruka je to koja stoji na zgradi u Jurišićevoj 6 u kojoj je još do prošlog tjedna djelovalo Art-kino Grič. Rastužila je ta činjenica mnoge filmoljupce, ali i Zagrepčane koji žale za gubitkom jedne od posljednjih starih klasičnih kinodvorana.

“Nismo mogli učiniti ništa, jer zgrada u kojoj je kino denacionalizacijom je prije nekoliko godina vraćena potomcima vlasnika koji su je sada prodali, a novi vlasnik ne želi kino u svom prostoru”, govori direktorica Art-kina Ina Čavlina. Kako bi nastavili s programom, u potrazi su za novim prostorom.

“Kino zahtijeva veliku kvadraturu koju je teško naći u središtu grada. Ne odustajemo od prikazivanja” kaže I. Čavlina, dodajući da je glavni prihod zbog kojeg su mogli poslovati dotacija koju su dobivali od asocijacije Europa Cinemas čiji su član.

Samo novcem od ulaznica, kaže, ne bi mogli funkcionirati, budući da su ulaz naplaćivali simboličnih 15 kuna. Zgrada kina u lošem je stanju, kaže Ina Čavlina, te zahtijeva temeljitu obnovu, prenosi Večernji.

Što će sada biti sa zgradom sagrađenom 1940. godine, još uvijek se ne zna točno, no iz Art-kina Grič ističu da se pojavila neslužbena informacija kako bi se u zgradi mogao otvoriti minihotel i fast food lanac Burger King. Velika bi to šteta bila, kažu Zagrepčani, jer tako će se u potpunosti zatrti jedan od simbola glavnoga grada. Zgradu su projektirali arhitekti Drago Ibler i Stjepan Planić, a kino je dosad promijenilo niz naziva, od Rexa, Kleka, Kosmaja… Godine 1990. dobiva naziv Grič, a od 2012. program počinje voditi udruga Kulturni klub, dok Ina Čavlina postaje direktorica. U početku su prikazivali svjetske nezavisne filmove, da bi se prije nekoliko godina fokusirali samo na europske.

 


Komentari