Zagrebačko sveučilište bogatije za još jedan studij, evo o čemu se radi

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pokrenut je novi poslijediplomski specijalistički studij “Upravljanje organizacijama i projektima u kulturi”, s ciljem da se upotpuni nedostatak kompetencija i znanja na tom području u Hrvatskoj.

U ovoj akademskoj godini upisat će se prva generacija studenata na tom programu, a natječaj za upis je otvoren do kraja studenog. Početak studija očekuje se u veljači iduće godine, a očekuje se da će ga upisati deset do maksimalno dvadeset studenata.

“Ideja iza projekta bila je ponuditi specifična znanja i ekspertize za ljude iz struke koji se bave upravljanjem i vođenjem projekata ili organizacija vezanih uz kulturu i kulturne djelatnosti”, rekla je voditeljica novog studijskoga programa Ines Dužević.

Na predstavljanju u Arheološkom muzeju, koji je uz Institut za antropologiju partner projekta, objasnila je kako je taj studij namijenjen svima koji su na rukovodećim pozicijama u organizacijama koje se bave kulturom, kako bi unaprijedili svoje vještine, potom onima koji žele pokrenuti poduzetničke poduhvate vezane uz kulturnu baštinu, kao i svima koji su uključeni u različite kulturne projekte i njihovo vođenje.

Za osnivanje poslijediplomskog studija odlučili su se nakon što su provedenim istraživanjima uočili da nedostaju temeljna znanja i kompetencije potrebne za učinkovito upravljanje organizacijama i projektima u brojnim kulturnim djelatnostima.

“Više je pozitivnih primjera, ali generalno gledano i prateći rezultate istraživanja i strategija razvoja hrvatskih kulturnih organizacija uvidjeli smo manjak stručnih znanja u procesu planiranja o vrijednostima i potrebi očuvanja i održivog korištenja kulturne baštine”, ustvrdila je.

Također, primijećena je neusklađenost kulturne i turističke ponude, te nedovoljno razvijen menadžement u kulturi, u smislu ključne potpore daljnjem razvoju poduzetnišva utemeljenog na kulturnoj baštini.

Stoga bi novi studij, kaže Dužević, trebao omogućiti vodstvu organizacija u kulturi da primjenom ekonomskih i specifičnih stručnih znanja kreiraju moderne sustave, kao i da steknu znanja za razvoj poduzetništva utemeljena na gospodarskom korištenju kulturne baštine.

Studij će povezivati nastavnike i znanstvenike s partnerskih institucija na studijskom programu, te ugostiti predavače iz različitih kulturnih djelatnosti, a nudi i stjecanje praktičnih vještina, što će im omogućiti partneri.

Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, rekao je da se taj muzej projektu pridružio kao stručni partner, onaj dionik koji će osigurati sinergiju između teoretskog i praktičnog rada.

“Nedvojbeno postoji prilično jasna i velika rupa kada je riječ o specifičnim znanjima i energiji koju je potrebno uložiti kada je riječ o upravljanju kulturnom baštinom. Našom kulturnom baštinom se ne upravlja na zadovoljavajući način i u zadovoljavajućem opsegu”, istaknuo je.

Mihelić napominje kako Arheološki muzej neće biti zadužen samo za to da osigura transfer znanja i iskustva od teorije prema praksi, nego i da zastupa baštinu u cjelini, kao i muzejsku struku u cjelini.

Saša Missoni, ravnatelj Instituta za Antropologiju, ocijenio je kako je taj hvalevrijedan studijski program i pokazatelj težnje instituta u tome da bude aplikativan. “Ovo je jedan put u edukaciji lidera kako bismo imali što kvalitetnije vodstvo s projektima koje će završavati u plusu i s državnim institucijama koje će biti uspješne”, dodao je.

Cijena studija, koji traje godinu i pol, je 40500 kuna, a njegovim završetkom stječe se titula sveučilišnog specijalista poslovne ekonomije (univ. spec. oec.)

Božidar Jaković, prodekan za studente i nastavu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu rekao je kako je taj fakultet vodeći na području ekonomije i poslovanja, a osobito su ponosni na svoju dugogodišnju tradiciju – iduće godine proslavit će sto godina osnutka.


Komentari