Zagrebački ZOO: mjesto gdje se spajaju divljina i asfalt

167

Davne 1925. godine, na “Labuđem otoku”, danas Prvom jezeru, otvoren je zagrebački ZOO. Prvi stanovnice bile su tri lisice i dvije šumske sove. Osnivač ZOO-a, Mijo pl. Filipović, doveo je 320 novih životinja zahvaljujući izdašnom donacijom bogatih građana.

“Vrtić”, stari naziv za ZOO, bio je kreativna divlja oaza za arhitekte i kipare. Izgrađeni su mnogi objetki koji se danas njeguju kao kulturna i povijesna baština. Najpoznatiji su lavlji most i “začarni dvor”, kula koja je nekada bila nastamba za vukove i medvjede.

Samo 8 godina nakon otvaranja počinje izlaziti časopis “Zoološki vrtić” koji pruža infromacije o radu ZOO-a i životinjama koje žive u njemu. Također je važna 1969. godina jer dolaze tri goleme kornjače, hijenski pas i slonica Suma koja će poživjeti sve do 2006. godine.

Kidepo, lavlja nastamba obnovljena 2014. godine, jedna je od najmodernijih nastambi takve vrste. Tako je započela prva faza modernizacije zoo vrta.

Glavna misija modernog zoo vrta je zaštita životinja, istraživanje i edukacija. Posebna se pažnja pridodaje izgradnji što kvalitetnijih nastambi koja oponašaju prirodna staništa.

Svatko tko je bio u “vrtiću” može vam potvrditi da Zagreb zbilja ima divljinu u svojem srcu.