Zagrebački kvartet slavi stotu obljetnicu velikim koncertom u Lisinskom

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Velikim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Zagrebački kvartet proslavit će u subotu 30. studenoga stotu obljetnicu djelovanja, a u povodu važnog jubileja najstarijem hrvatskom komornom ansamblu u putovanju različitim glazbenim epohama pridružit će se istaknuti gosti, Srđan Bulat i Filip Fak.

“Kada su ga 1919. osnovali Vaclav Huml, Ladislav Miranov, Milan Graf i Umberto Fabbri zasigurno nisu ni slutili koliko će vrijedno glazbeno nasljeđe i utjecaj na povijest hrvatske glazbene umjetnosti Zagrebački kvartet ostaviti za sobom”, stoji u najavi.

“Opera u Sydneju, Concertgebouw u Amsterdamu, Beethovenhaus u Bonnu i Koncertna dvorana UN-a u New Yorku, samo su neka od prestižnih mjesta na kojima su tijekom stoljeća uspješnog rada dočekani i ispraćeni s velikim ovacijama, kao pravi kulturni ambasadori zagrebačke, ali i hrvatske glazbene scene”, dodaje se.

Zagrebački kvartet odsvirao je dosad preko četiri tisuće koncerata na svim kontinentima, te snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao što su Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records, Spona i druge.

Za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja, među kojima najvažnije nacionalne nagrade, Nagradu Grada Zagreba 1957., Nagradu Milka Trnina, Vjesnikove nagrade, niz diskografskih nagrada Porin, kao i Porin za životno djelo, te Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo 2009. godine.

Od prve postave ansambla, koju su činili violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, te violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri, tijekom 100 godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je mnoštvo glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi. Današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips, te Martin Jordan.

Na velikom slavlju u sklopu prestižnog ciklusa klasične glazbe Lisinski subotom, trenutnoj postavi koju čine violinisti Martin Krpan, Davor i Hrvoje Philips te violončelist Martin Jordan, na pozornici će se pridružiti posebni gosti, istaknuti mladi glazbenici, gitarist Srđan Bulat i pijanist Filip Fak.

Za slavljenički su program odabrali povijesno putovanje različitim glazbenim epohama uz djela Ravela, Boccherinija, Elgara i Brittena, uz jednu poslasticu – premijerno izvođenje Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića.

Tako će predstaviti i novi, četverostruki CD koji obuhvaća povijesne i suvremene izvedbe, kao prepoznatljiv spoj estetike klasike i neustrašive slobode suvremene glazbe po kojem su postali prepoznatljivi u svijetu.


Komentari