Veliki jubilej glumca Slavka Jurage: “Faustovim Mefistom” u nedjelju u HNK-u obilježava 35 godina profesionalnog rada

Glumac Slavko Juraga obilježit će u nedjelju 10. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu 35 godina profesionalnog djelovanja predstavom “Faustov Mefisto”, u dramatizaciji Mire Muhoberac po motivima J.W. Goethea i u režiji Marka Jurage.

Kako se ističe u najavi, predstava je koprodukcija Aplauz teatra, Festum Umag te HNK-a u Zagrebu, čiji je Juraga prvak Drame, a svoju je praizvedbu imala u srpnju u Juraginu rodnom Umagu.

Glumac – Faust nalazi se na vrhuncu glumačke karijere i u godinama kada bi želio da ga se poštuje; no, tijekom proba za novu predstavu stvari odmiču njegovoj kontroli – redateljica želi svoju predstavu, ravnateljica svoju, glumac svoju, a kazališni duhovi svoju. Kako ispada, glumcem manipuliraju i kazališna i viša sila.

Glumac – Faust nakon što je čitav svoj život proučavao i naučavao filozofiju, teologiju, aritmetiku, astronomiju, alkemiju, u potrazi za odgovorima, odluči svoju dušu prodati Mefistu u zamjenu za “još jednu priliku” – da još jednom proživi svoj život i da pokuša dokučiti odgovore na vječna pitanja.

U adaptaciji Aplauz Teatra, odnosno Mire Muhoberac, Faust (Slavko Juraga) moli Mefista (Marko Juraga) da mu pokloni mladost. “Time se stvara novi kontekst Goetheove drame činjenicom da su dva glavna glumca otac i sin”, ističe se u najavi.

“Put do pakla popločan je dobrim namjerama” – otac želi zaštiti sina od mogućih pogrešaka u životu, koje je i sam činio. Sin, s druge strane, dokazuje se ocu da je spreman “živjeti svoj život” no i dalje “opterećen” očevim pogledima na svijet stvara svoju istinu i gradi svoj život.

Uz Slavka i Marka Juragu glumački ansambl još čine Jasna Bilušić, Nikša Kušelj, Momčilo Otašević, Arija Rizvić i Lana Blaće. Faust bend čine Lovro Juraga (vokal / klavijature), Lovro Öhlhofer (gitara), Sandro Sušanj (bas gitara) i Dorian Pritchard Scholz (cajon/ bubanj).

Marko Juraga potpisuje i scenografiju predstave, kostimografkinja je Elvira Ulip, dok su autori glazbe Nikša Kušelj, Lana Blaće, Lovro Öhlhofer i Lovro Juraga.


Komentari