Umro je kazališni pedagog koji će ostati zapamćen po mnogobrojnim ulogama

Pixabay

Velikan hrvatskog glumišta Tonko Lonza preminuo je u 88. godini života. Rođen je u Zatonu 1930 godine kao Antun Lonza, a glumom se počeo baviti 1953. godine. Javnosti je poznat po svojim nezaboravnim ulogama u klasičnom i suvremenom repertoaru koje su se odlikovale dikcijskom perfekcijom te se osim glumom bavio i kazališnom pedagogijom javlja teatar.hr.

Lonza u mladenačkoj dobi nije imao glumačkih ambicija, a već se nakon prvog semestra studija novinarstva odlučio prebaciti na glumu. Na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu diplomirao je 1955., nakon čega je angažiran u Dramskome kazalištu Gavelli (1953-68), zatim do 1978. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Od 1953. glumio je na Dubrovačkim ljetnim igrama. Od 1981. bio je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Suvremeni umjetnički reperotar ostat će zapamćen po njegovim brojnim ulogama kao što su Edip (Sofoklo: Kralj Edip), Aretej, Križovec i Ignjat Glembay (Miroslav Krleža: Aretej, U agoniji, Gospoda Glembajevi), Dundo Maroje (M. Držić), Peer Gynt (Henrik Ibsen), Orest (Johann Wolfgang Goethe: Ifigenija na Tauridi), Orsat i Gospar Lukša (Ivo Vojnović: Dubrovačka trilogija), Hasanaga (Milan Ogrizović: Hasanaginica). Glumio je između ostalih i u filmovima Novinar (1979) Fadila Hadžića, Glembajevi (1989) Antuna Vrdoljaka i Kontesa Dora (1993) Zvonimira Berkovića.

Često je nastupao i na radiju i televiziji. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1992.


Komentari