U kinu Tuškanac otvoreno 17 izdanje HRFF-a

Facebook/Ljetno kino Tuškanac

Premijerom nagrađivanog dokumentarca “Medena zemlja” u nedjelju je u zagrebačkom kinu Tuškanac otvoren 17. Human Rights Film Festival (HRFF), festival angažiranog autorskog filma koji već sedamnaest godina upozorava na aktualna ljudskopravaška pitanja.

Ulaz na sve programe i projekcije je besplatan, no od ove se godine za udarne termine na blagajni kina moraju podići ulaznice, zbog manje dvorane, s obzirom na to da se ranijih godina festival održavao u danas zatvorenom kinu Europa.

Petar Milat, direktor HRFF-a, kaže kako to dosad nije bila praksa jer nisu htjeli raditi razlike među posjetiteljima festivala, a za sve smatra odgovornom gradsku vlast koja je, ističe, zatvorila najvažnije kino u Zagrebu, kino Europa, ali i ostala gradska kina.

“Kada navečer prolazite pored kina Europa jedino svjetlo koje se vidi je ono mobitela čovjeka koji čuva dvoranu. Svi mi moramo drugačije organizirati festivale, a cijela situacija nije katastrofalna samo za kina, distribuciju i filmsku proizvodnju, nego i za puno širi kontekst”, rekao je na otvorenju.

Milat smatra da je od pitanja uplitanja politike u kulturu ostalo samo pitanje politike, a HRFF kao aktivistički festival samo se može zapitati kako prostore od javnog interesa, poput kina Europa ili Studentskog centra vrati publici.

“Ranije, kada su nas pitali kako možemo promijeniti svijet filmovima i festivalom govorili smo da možemo potaknuti ideje i maštu ljudi da je drugačiji svijet moguć i potreban, no sada ni to ne pomaže za promjenu u društvu, nego samo politička akcija”, ustvrdio je

Prvi prikazani film na festivalu, “Medena zemlja” Tamare Kotevske i Ljube Stefanova, nagrađen na festivalu u Sundanceu i drugim festivalima, vrlo će vjerojatno biti nominiran i za Oscara.

Za tu dokumentarnu priču o medarki koja živi u izoliranom makedonskom planinskom selu, u suživotu s pčelama i prirodom Milat kaže da je film baš za balkanske prostore, za ono nas se tiče u vezi klimatskih promjena i istrebljena jedne vrste. “To nije prvi film o nestanku pčela koji prikazuju na festivalu, no najpotresniji je i najpoetičniji”, dodao je.

Festival prikazuje neke od najzapaženijih angažiranih filmova

Ovogodišnji glavni filmski program donosi 25 filmova,  neke od najzapaženijih aktualnih angažiranih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova, autora različitih generacija i popularnosti, od već etabliranih koje zagrebački festival prati godinama, do nove generacije.

Proslavljeni portugalski redatelj Pedro Costa zastupljen je filmom “Vitalina Varela”, a nagrađivani ukrajinski dokumentarist Sergej Loznica filmom “Državni pogreb”, utemeljenim na pronađenim materijalima o petodnevnoj Staljinovoj pogrebnoj ceremoniji.

Prikazat će se i dokumentaristički esej čileansko-francuskog autora Patricija Guzmana “Kordiljeri snova” te dobitnik nagrade za najbolji scenarij u Cannesu i Queer Palme, “Portret djevojke koja izgara” francuske redateljice Céline Sciamme.

U programu je i finalist ovogodišnje LUX nagrade Europskog parlamenta “Zaboravljeni slučaj” Hammarskjoeld Madsa Bruegera o tajanstvenom ubojstvu bivšeg glavnog tajnika UN-a kao i dokumentarac “Suđenje Ratku Mladiću” s ekskluzivnim uvidom u haški sudski proces tom ratnom zločincu.

Iz regije na HRFF-u će se predstaviti srpski redatelj Ivan Marković, poznatiji kao direktor fotografije, koji se na HRFF-u predstavlja s dva autorska naslova, “Centrom” posvećenom zapuštenom beogradskom Sava Centru te filmom “Od sutra počinjem da” (koredatelj Wu Linfeng).

Marković je ujedno i direktor fotografije filma “Ti imaš noć” crnogorskog redatelja Ivana Salatića, koji se na prošlogodišnjem HRFF-u predstavio filmom “Ti imaš noć”, a ove godine prikazat će se njegov kratkometražni film “Sinovi smo tvog stijenja”.

Popratni program donosi niz radionica i tribina te mini-retrospektivu egipatske kinematografije, u okviru partnerske

Revije male književnosti koja je ove godine posvećena egipatskoj književnosti.
HRFF, festival angažiranog filma će se do 8. prosinca održavati u zagrebačkom kinu Tuškanac i Dokukinu KIC, te od 6. do 8. prosinca u riječkom Art-kinu


Komentari