TUŽNA VIJEST Preminula Lili Čaki, legenda kazališta Komedija

Umirovljena dugogodišnja članica umjetničkog ansambla zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije Lili Čaki preminula je u petak, 19. studenoga, u 99. godini života, priopćeno je iz toga kazališta.

Lili Čaki rođena je 6. studenog 1923. u Murskoj Soboti (Prekmurje) kao Lili Legenstein. Odrastala je djelomično u Čakovcu, odakle u devetoj godini odlazi na školovanje u Budimpeštu. Ondje je učila klasični balet, akrobatiku, step, klavir. U tom gradu upisuje Državnu glumačku školu (gdje uzima umjetničko ime Čaki, kao posvetu rodnom gradu, čija je počasna građanka od 2016. godine), po čijem završetku odmah dobiva angažman u jednom peštanskom kazalištu.

Nakon jedne sezone, krajem Drugoga svjetskog rata, ponovno se našla u Čakovcu, odakle se više nije mogla vratiti u Budimpeštu. Godine 1949. angažirana je u riječkoj operi, a od 1951. godine – nakon gostovanja u tek otvorenoj zagrebačkoj Komediji – stalno djeluje u tom kazalištu.

Pjevanje je usavršavala kod prof. Borčić i prof. Safret. Osim brojnih subretskih uloga, počinje koreografirati, čime se bavila do poznih godina.

Godine 1998. odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a godine 2010. ovjenčana je Nagradom hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje na području operete i mjuzikla.

U kazalištu Komediji ostvarila je, među mnogima i uloge u operetama Zemlja smiješka (Mi), Silva  / Kneginja čardaša (Kontesa Stasi), Grofica Marica (uloga Lize), Barun Ciganin (Arsene), Splitski akvarel (Perina), Kod bijelog konja (Ottilija), Mala Floramye (Miss Beautyflower), mjuziklima Guslač na krovu (Oma Cajtl), Car Franjo Josip u Zagrebu (Gđa Farkaši), Skidajte se do kraja (Starija gospođa).

Ostvarila je koreografije u predstavama Zemlja smiješka, Grofica Marica, Barun Ciganin, Splitski akvarel, Mala Floramye, Čovjek iz Manche, Kralj je gol (koreografkinja stepa), Tko pjeva zlo ne misli, i brojnim drugima, a u mjuziklu Chicago bila je savjetnica za mađarski jezik.

Komentari