Tko je producent iz Doboja koji je najavio zatvaranje kina Europa

Foto: Facebook/ Propeler FIlm

Odluka o zatvaranju kina Europa prodrmala je cijelu zagrebačku kulturnu scenu. Boris T. Matić samo jednom rečenicom – Kino Europa zatvara vrata u nedjelju – privukao je pažnju cijelog grada na nepravdu koja se nanosi njegovom voljenom kinu.

Iako uspješno upravlja kinom Europa već desetak godina, a na hrvatskoj kulturnoj sceni nalazi se i duže, šire građanstvo slabo je upoznato s njegovim imenom iako su za brojne njegove projekte sigurno čuli.

Matić je rođen 1966. godine u Doboju, odakle se prije rata seli u Split, a zatim u Zagreb. Iako je studirao psihologiju i novinarstvo, odlučio se za karijeru u filmskoj produkciji.

Na filmsku scenu izlazi sa stilom – kao producent kriminalističke drame Mondo Bobo, po mnogima najboljeg hrvatskog filma devedesetih. Krajem devedesetih sudjeluje i kao suosnivač poznatog Motovun film festivala te kao njegov izvršni direktor u prvim godinama.

Nakon toga slijedi niz njegovih uspješnih filmova, kao što su “Novo, novo vrijeme”, “Seks, piće, krvoproliće” te “Sve džaba”. Sudjelovao je i u produkcijama filmova “Karaula” “Odgrobadogroba”.

Zagreb film festivalom rukovodi od 2004. godine, a od 2008. kada je ZFF-u povjereno upravljanje kinom Europa, upravlja i njime.


Komentari