Teatar Exit slavi 25 godina postojanja: Uz neke reprize, pogledajte i 400. izvedbu ‘ShSHAKEspeare na EXit’

Foto: Teatar Exit

Teatar Exit u sezoni 2019./2020. obilježava 25 godina postojanja, a važnu obljetnicu to će zagrebačko kazalište obilježiti premijerama novih naslova u Teatru i Studiju EXIT te okruglim izvedbama nekih od svojih najuspješnijih i najdugovječnijih predstava.

Teatar EXIT svoj je kazališni život službeno počeo 23. rujna 1994. premijerom predstave “Dekadencija” Stevena Berkoffa u režiji Matka Raguža, a u izvedbi Vilima Matule i Nataše Lušetić.

“Predstava koja ‘nesputano i duhovito progovara o snobizmu, seksu, nasilju, ljubavi i društvu koje nas okružuje’ osvojila je publiku i kritiku te vrlo brzo postala hit, otvorivši tako vrata mnogim kreativnim umjetnicima koji su htjeli stvarati drugačije kazalište i tražiti ‘izlaz’ baveći se socijalnim temama, pozivajući na razmišljanje i postavljajući brojna pitanja po kojima možete ‘kopati’ još dugo nakon gašenja reflektora”, priopćeno je.

Od 1994. do danas Teatar EXIT producirao je šezdesetak premijernih naslova, od kojih je većina nastala u vlastitoj produkciji dok su ostali nastali u koprodukciji i suradnji.

Kao provokativno, inovativno, britko i visokoestetizirano kazalište koje u središte svog stvaralaštva postavlja glumačko umijeće, svojim programima i visokoprofesionalnim pristupom radu, “teatar u Ilici 208” pripomogao je u repozicioniranju nezavisnog sektora unutar društva te podigao standarde ukupne kazališne ponude unutar regije.

“Kazalište je do danas osvojilo preko 170 nagrada i nominacija za najbolje predstave, glumce i režije, pozicioniravši se kao teatar promjena, nemirenja s postojećim, teatar kojem je kvaliteta predstava na prvome mjestu”, ističe se u priopćenju.

Godine 1996. te 2009. Teatru Exit dodijeljena je Nagrada Grada Zagreba za izuzetan doprinos kazališnom i kulturnom životu grada, a 2009. i 2015. dodijeljen mu je prestižan status Superbrands Croatia. Kazalište je od 2018. godine prošireno za još jednu scenu, Studio Exit u Gundulićevoj ulici 37/1.

U jubilarnoj 25. sezoni Exit najavljuje brojna iznenađenja za svoju vjernu publiku, premijere novih naslova u Teatru i Studiju EXIT, te obilježavanje okruglih izvedbi nekih od Exitovih najuspješnijih i najdugovječnijih predstava. Prva na redu je 400. svečana izvedba hit predstave “SHAKEspeare na EXit” u petak 18. listopada.


Komentari