Talentirani dramski umjetnik u novom projektu izvrgava ruglu hrvatsku svakodnevnicu i licemjerje društva

U nedjelju u 20 sati u zagrebačkom klubu Močvara održat će se premijera predstave “Čovjek koji se bojao zaspati”.

Novi je to projekt organizacije Kotar teatar koji se realizira u suradnji s Kazalištem u Močvari (KUM). Prvi je to autorski projekt Matije Kezelea, glumca, samostalnog umjetnika i umjetničkog ravnatelja Kotar teatra. Matija Kezele završio je glumu i lutkarstvo an Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a svoje obrazovanje nastavio na Commedia School u Kopenhagenu gdje se, proučavajući različite stilove komedije oduševio formom Buffona.

Gorka istina Forma Buffona na hrvatskoj je kazališnoj sceni slabo istražena, a mladi umjetnik ju opisuje kao ‘umjetnost izrugivanja i ismijavanja proizašla iz kazališne radionice Jacquesa Lecoqua. Kao spoj različitih stilova može obuhvaćati elemente burleske, commedie dell arte, farse, parodije, satire i slapsticka te „dodiruje“ i komično i tragično. Bouffon je poput dvorske lude, zaštićen maskom izvođača/lude, a progovara gorku istinu…

Ogledalo je društva i predstavlja naše najiskrenije strahove i našu najveću licemjernost. Bouffon ismijava ono što je ljudski rod postao, no za razliku od klauna, nepodliježe uobičajenim sociološkim i izvedbenim normama.

U suradnji s proslavljenim redateljem Mariom Kovačem koji potpisuje dramaturgiju Kezele je iznjedrio autorski projekt-monodramu u kojoj kroz formu Buffona izvrgava ruglu hrvatsku svakodnevicu. Tema predstave je nemogućnost spavanja, nesanica kao posljedica preopterećenosti i iscrpljenosti. Teret kojeg društvo svaljuje na leđa pojedinca i kojeg on bez pogovora prihvaća, uvećan za teret kojega pojedinac sam sebi nameće, uz raznorazna očekivanja i strahove, rezultiraju nemogućnošćupronalaženja unutarnjeg mira, najavljuju iz organizacije predstave.

Kotar teatar, jedino profesionalno kazalište Gorskog kotara, ovim projektom nastavlja niz proizvodnje vlastitih predstava. Kontinuirano se udružuje, umrežava, povezuje i surađuje s kazalištima i organizacijama u nezavisnom sektoru i tako iz godine u godinu, jača produkcijske kapacitete, zapošljava i angažira umjetnike, povezuje ih i daje im priliku da predstave sebe i svoj rad.


Komentari