Sutra počinje Interliber: Izdvajamo kojim naslovima će se predstaviti domaći nakladnici

03.11.2021., Zagreb - Na Zagrebackom velesajmu odrzana je konferencija za medije povodom otvorenja 43. medjunarodnog sajma knjiga Interliber.

Sutra se, nakon dvije godine, vraća najveći književni sajam u Hrvatskoj – 43. Interliber. U posebnim okolnostima uz covid-potvrde i negativan PCR test, a unatoč izostanku dijela nakladnika, Interliber bi mogao probuditi optimizam u otpornost domaćeg nakladništva.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ove godine domaći nakladnici predstavljaju, pod posebnim okolnostima, nove domaće književne produkcije koje će, vjerujemo, zasititi svakog zagrebačkog književnog moljca.

Školska knjiga: Bogata izdavačka produkcija vrijednih djela za sve uzraste

U nizu novih knjiga koje će predstaviti na 460 četvornih metara svojeg štanda u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma, iz Školske knjige izdvajaju dvije uspješnice poznatoga američkoga biografa, pisca i novinara Waltera Isaacsona. “Einstein – Njegov život, njegov svemir” uzbudljiva je biografija jednog od najvećih svjetskih fizičara u kojoj Isaacson otkriva tajne Einsteinova kreativnog uma temeljem dosad nepoznatih dokumenata iz nedavno otvorenih arhiva.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U knjizi “Inovatori – kako je skupina hakera, genijalaca i osobenjaka pokrenula digitalnu revoluciju” Isaacson je uspio proniknuti u karaktere fascinantnih pojedinaca, od prve računalne programerke Ade Lovelace do suvremenih tehnoloških divova poput Billa Gatesa i Stevea Jobsa.

Lumen: Potterova kuharica, nove knjige Margaret Atwood i Stephena Kinga

Na štandu Lumen izdavaštva najveće uzbuđenje izazvat će “Službena kuharica Harry Potter – Slane i slatke čarolije s atraktivnim jelima iz Velike dvorane Hogwartsa”, nadahnuta filmovima o nezaboravnom čarobnjaku, s 43 recepta među kojima su: Pitice-bundevice, Slani muffini-sove, Lunine duhočale od keksa, Đumbirov dvorac Hogwarts i Hermionina torbica s perlama…

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mozaik knjiga: Mnoštvo svjetskih uspješnica popularne književnosti

Nakladnik Mozaik knjiga ove godine neće na Interliberu imati promocije knjiga i organiziranja druženja autora s djecom, ali je za svoje čitatelje koji vole potpisane knjige osigurao u oba paviljona, u odjeljku pod nazivom “Knjige s potpisom”, naslove koje će ranije potpisati njegovi autori Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Slavko Sobin, Sanja Vejnović, Goran Tribuson, Sanja Polak, Sanja Pilić, Miro Gavran i drugi.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Stilus: Svjetski bestseler, nova knjiga Ingrid Divković i prijevodna publicistika

Nakladnik Stilus knjiga iz svoje ovogodišnje interliberske ponude izdvaja nagrađivani svjetski bestseler “Pčelar iz Alepa” britanske spisateljice ciparskoga podrijetla Christy Lefteri, dosad prodan u više od milijun primjeraka i preveden na 25 jezika. Tu je i nova knjiga hit-autorice Ingrid Divković “Stare duše ne stare: Um”, u kojoj ta književnica i blogerica progovara o odnosu prema suprotnom spolu, partnerskom prožimanju, platonskoj ideji ljubavi, te kompleksnim obiteljskim odnosima u patrijarhalnom društvu.

Od beletristike se ističe i roman “Tišina za oči” slovensko-hrvatskoga pisca Branka Šömena, potresna priča o pripadnicima tzv. Sonderkommanda, logorašima iz Auschwitza zaduženima za obavljanje najgorih poslova izvlačenja i spaljivanja leševa iz plinskih komora zloglasne tvornice smrti.

Fraktura: Vrhunska domaća i strana beletristika i publicistika

Nakladnička kuća Fraktura iz bogate interliberske ponude posebno izdvaja hit-roman irske književnice Sally Rooney “Divni svijete, gdje si”, britku filozofsku studiju o modernome svijetu “na rubu”. Tu su i “Oni 2” Tisje Kljaković Braić, koji ilustracijama praćenim kratkim pričicama produbljuju sjajnu priču o neobičnom bračnom paru koju je započeo prvijenac splitske autorice “Oni”.

Hena com: Dugoiščekivani novi roman Renata Baretića

Nakladnik Hena com na Interliberu će predstaviti mnoštvo odličnih knjiga iz svoje najrecentnije produkcije, kako domaćih uspješnica tako i stranih nagrađivanih, važnih i zanimljivih naslova.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Od domaće produkcije, urednica Nermina Husković posebno izdvaja novi roman Renata Baretića “Zadnja ruka”, u kojemu autor “Osmog povjerenika” propituje temeljne postavke književnosti i svijeta, moralne izbore, a sve kroz priču i njezinu emotivnu popudbinu u kojoj se očaj, rezignacija, proplamsaji sreće i straha smjenjuju i miješaju.

Disput: Nova biblioteka i interlibersko potpisivanje Damira Karakaša

Glavni urednik Disputa Josip Pandurić ovogodišnji Interliber najavljuje kao “svojevrsni povratak u nepoznato” uz niz zanimljivih naslova domaće i prijevodne literature, od kojih neki još nisu distribuirani ni u knjižare.

Na Disputovu interliberskom štandu bit će organizirani susreti i razgovori s dvoje popularnih domaćih autora, Đurđicom Čilić i Damirom Karakašem, koji će tu potpisivati svoje izuzetno dobro prihvaćene knjige, “Fafarikul” i “Okretište”.

Sandorf: Velike biografije Dantea i Nietzschea

Na ovogodišnjem Interliberu nakladnik Sandorf svojoj će čitalačkoj publici predstaviti Danteovu biografiju iz pera najvećeg talijanskog dantista i književnog medievalista Marca Santagate, te Nietzscheovu biografiju koju je napisao hrvatskoj publici poznat, suvremeni njemački filozof Rüdiger Safranski.

Foto: Borna Kos

Posebni programi muzeja

Osim književnih poslastica 43. Interliber predstavit će izložbom djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija. Ove godine izložit će se 418 novih naslova – kataloga izložaba i muzejskih zbirki, vodiča kroz stalne postave, monografija i časopisa, bibliografskih izdanja i publikacija za djecu i mlade.

Kao i svake godine najzastupljenije su likovne teme – umjetnošću Ivana Kožarića bavila su se dva muzeja – Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (Jedna od mogućih 100) i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji).

Iz MDC-a kažu kako su neizostavna tema izložbenih projekata bili zagrebački i petrinjski potresi, koji su mnogim muzejima zatvorili vrata za posjetitelje i usmjerili ih na spašavanje muzejske građe.

Jedan od njih je “Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.” koji govori o povijesti Muzeja za umjetnost i obrt razapetoj između dva potresa.

Foto: Borna Kos

Svoju izložbenu i izdavačku djelatnost nastavio je i Gradski muzej Sisak simboličnom izložbom naslovljenom “Oš’ kupit ciglu?” koja publici daje presjek proizvodnje opeke na području Siska koja je bila u punom procvatu u rimskom razdoblju i ponovno u modernom vremenu.

Tu je i Galerija Klovićevi dvori, koja je izložbom “Povijest i umjetnost na zidovima Palače u Opatičkoj 10” javnosti približila povijest jedinstvene gornjogradske palače zatvorene uslijed potresa.

Izdvojile su se i 80. obljetnica od početka Drugoga svjetskog rata koju su obilježili Etnografski muzej Istre u Pazinu s fotografskom monografijom “Živote damo, Istru ne damo”, te Muzej – Museo Lapidarium u Novigradu s izložbom “Krila povijesti. Zračne bitke nad Istrom 1941.-1945.”.

Pravila za ulaz

Pomoćnik direktorice Zagrebačkoga velesajma Zoran Ušurić  na novinskoj konferenciji rekao je kako je ulaz na sajham besplatan i moguć je sam uz predočenje važeće Covid potvrde – potvrde o cijepljenju, o preboljenju unutar šest mjeseci ili važećeg negativnog testa PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ulaz na sajam moguć je na blagajnama na Južnom ulazu ZV-a uz predočenje važeće Covid potvrde, a posjetitelji će dobiti jednokratnu narukvicu te ulaznicu za sajam s kojom prolaze kroz mehaničke barijere i ulaze u prostor sajma.


Komentari