Stiže ‘Tko pjeva zlo ne misli’ kakav još niste vidjeli

Screenshot

Nikako ne propustite pogledati dramu inspiriranu scenarijem jednog od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije.

Dolaskom jeseni, u Zagrebu se budi nova sezona kazališnih predstava. Tako će ove godine HNK na kazališnim daskama premijerno prikazati dramsku predstavu ‘Tko pjeva zlo ne misli’. Drama je inspirirana scenarijem Kreše Golika, čiji je film nastao na temelju Dnevnika maloga Perice Vjekoslava Majera iz 1942. Dramu je režirao Rene Medveščak, koji je rekonstruirao izumirući dobri duh Zagreba.

Već poznata radnja se događa na Gornjemu gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obaveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete. Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, poremetit će dolazak šarmantnoga neženje gospona Fulira.

Priču o svakodnevnici poznatih i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, u Medvešekovoj scensko-glazbenoj priči obogaćuje program u špajzcimer smještenog radio-aparata. To tehnološko čudo prodire kroz zidove i grije ozračje zagrebačkih domova. Kako piše prvi kroničar zagrebačkog radija Rudolf Habeduš Katedralis: možemo slutiti što se događalo kad su u grički nebosklon prodrli do tada ti sasvim nepoznati došljaci – uljezi, a možda i osvajači: radio valovi. Taj verglec bez drota, poput nevidljiva gosta zabavlja, obavještava, podučava, razgaljuje, umiruje, tješi, a katkad obmanjuje i plaši svoje slušatelje.

Predstave pretpremijerno možete pogledati  26. i 27. rujna, dok će premijera drame biti 28. rujna.

Rene Medveščak, glumac i redatelj, diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1989. do 2016. član je glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, a 1991. suosniva autorsku skupinu Mig oka v.d.o.o., u sklopu koje ostvaruje prve redateljske radove, Zimsku bajku, Mrvek i crvek. Od 1996. režira u matičnom kazalištu: Hamper, Č.P.G.A., Brat magarac, Naš grad, Vrata do, Najbolja juha! Najbolja juha!, Čovjek koji je spasio Europu, Kristofor Kolumbo te u drugim hrvatskim i inozemnim kazalištima. Predaje glumu na Akademiji dramske umjetnosti, a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad.

 

 


Komentari