Spomen – ploča jednom psu u srcu Zagreba: Znate li priču koja se krije iza nje?

Ivan Brnčić/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Jedan pas zaslužio je svoj spomenik, koji ponosno stoji u samom srcu Zagreba.

Pas Pluto, posebna je pseća njuška. On se može pohvaliti spomenikom njemu u čast, i to u samom centru grada. Prvotno je ovaj spomenik, odnosno spomen ploča, bila skrivena od očiju javnosti, u dvorištu zagrebačkog Oktogona, a prije 3 godine konačno je dobila mjesto koje zaslužuje- u Bogovićevoj ulici – na inicijativu Ivana Brnčića, voditelja Facebook grupe “Zakaj volim Zagreb”, najveće i najpopularnije zagrebačke Facebook grupe.

Pitate se čime je Pluto zaslužio vječno sjećanje?

Ovaj pas bio je najobičnija mršava lutalica, koja se skitala Zagrebom u potrazi za hranom i ponekim toplim pogledom slučajnog prolaznika. Te 1899. godine, gradio se Oktogon, a Pluto je na gradilištu vidio svoju sigurnu luku u kojoj bi se mogao “dočepati” kakvog ostatka sendviča i gutljaja vode. Radnici su lutalicu nahranili, čime su stekli njegovu vjernost i odanost. Pluto je gradilište gledao poput doma, a radnici i arhitekt Josip Vancaš bili su njegova obitelj. Pluto je znao da se dom i obitelj štite po svaku cijenu, pa je tako postao vjerni čuvar gradilišta koje mu je pružalo mir i sigurnost. Nažalost, u jednoj noći, Pluto je na tragičan način ušao u zagrebačku legendu.

Ivan Brnčić/Facebook/Zakaj volim Zagreb
Ivan Brnčić/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Na mjestu današnje Ilice nalazio se potok bogat glinom, koju su ilegalni kopači noću kradomice iskapali. Te nesretne noći, pretpostavlja se da su kradljivci do potoka krenuli preko oktogonskog gradilišta, a Pluto je odlučio zaštititi svoj dom, po cijenu života. Radnici su ga ujutro pronašli mrtvog. Svom vjernom prijatelju uzvratili su kako je i zaslužio- dostojnim pokopom i spomen pločom koja o Plutu govori i danas. Ovakvu odanost vrijedi pamtiti. Prijateljstvo za koje je položen život, ostaje u vječnom sjećanju Zagrepčan


Komentari