Sjećate li se legendarnog Ice Voljevice i pitanja: ‘Jesi li vidio danas Grgu?’

board.ba.bitefight.gameforge.com

Tim je pitanjem mnogima nekad počinjao dan. Sjećate se? Riječ je o nosonji i debeljku koji nosi okrugle naočale, s tri dlake na glavi, najčešće u radničkom kombinezonu, srednje životne dobi, s prosječnom plaćom.

To je Grga. Najprije Grga Protokol, a onda samo Grga, legendarni je lik iz strip-karikature Ice Voljevice, jednako legendarnog karikaturista Večerenjeg lista. Nema više Ismeta Ice Voljevice, a Grga, lik iz te maestralne karikature, ostaje u sjećanjima dugogodišnjih Večernjakovih čitatelja, u arhivama Večernjakovih brojeva, knjigama karikatura …
Grga je jednostavno neuništiv jer je uvijek aktualan.

Legendarni Večernjakov karikaturist i kolumnist

Ismet Ico Voljevica rođen je 18. srpnja 1922. godine u Mostaru, gimnaziju je pohađao u Sarajevu i studirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Već kao student počeo je surađivati u humorističkom tjedniku Kerempuh, u kojem je tri godine, do 1954., objavljivao karikaturu Grga Protokol. Potom je Grgu objavljivao u Globusu i Narodnom listu, a onda je prešao u tadašnji NIŠP Vjesnik, gdje je najprije u Vjesniku, a onda od 1. lipnja 1962. do 2000. godine u Večernjem listu, objavljeno čak 12.830 Grga. S onima otprije, ukupno je objavljeno 15.230 tih popularnih strip-karikatura.

Dobroćudni Grga

Dobroćudni Grga 50 je godina bio u Večernjaku alergičan na društvene parazite, na nemar, na neodgovornost, na špekulante i neradnike, na licemjere i pomodare, na sumnjive bogataše i birokrate. Sve nas je nasmijavao. Čitatelji su se smijali Grgi, onako, iskreno, jer je njihove misli pretakao u crtež, a vladajući prilično kiselo jer javna kritika svih tih godina nije bila baš uobičajena.

Izvor: www.magicus.info


Komentari