‘Sjećanje na Tina’: U zagrebačkoj gostionici gdje je pronalazio nove inspiracije i vodio genijalne  monologe

U četvrtak 12. studenog 2020. u 18 sati u Gostionici Tip-Top, Blato (Gundulićeva 18), poznati umjetnici Goran Matović, Olga Pakalović, Sara Renar, Ana Marija Bokor Vrdoljak, Irena Šekez Sestrić i Nikša Marinović priređuju tradicionalni program Sjećanje na Tina. Ovim programom Teatar poezije obilježava 65. obljetnicu smrti velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića te stotu godišnjicu izlaska njegove prve zbirke poezije Lelek sebra.

Kako piše Tonko Maroević…’Magija je prva riječ što nam pada na pamet kad pomislimo na učinak pjesništva kakvo je Ujevićevo, pjesništva koje sve kazano preobražava i svemu slućenome daje moć i ljepotu kakve prethodno nije imalo’.

U scenskom kolažu Sjećanje na Tina umjetnice i umjetnici obnavljaju magični govor velikog Tina. Ove godine, na stotu obljetnicu Leleka sebra, fokus je na glavnini zbirke nastale u pariškim danima, u zanosima i tlapnjama, u maštanjima, no posebno u dramatičnim zbivanjima na emocionalnom planu, na ljubavnoj fronti. U ovogodišnji izbor uvršten je Ispit savjesti, Proslov pred čitanje, Alkoholni sni, Džungla, Maske, Sat kasnih spoznaja… Sara Renar za ovu prigodu uglazbila je Igračku vjetrova.

Ujević je od 1940. pa sve do svog odlaska na drugu obalu 12. studenoga 1955. bio redoviti posjetitelj gostionice Tip-Top. Svoj zagrebački život rasporedio je između Nacionalne biblioteke, podstanarske sobice u Selskoj, Kazališne kavane i Tip-Top-a. Za vratima gostionice Tin je pronalazio nove inspiracije i vodio genijalne  monologe. Svaki prostor Ujević je pretvorio u svojevrstan teatar. Ljudi od duha dolazili su ovdje vidjeti i čuti Tina.


Kroz fragmente iz Ujevićeva opusa glumice/glumci te glazbenici otvaraju novi, živi dijalog s kolosalnim pjesnikom. Sjećanje na Tina odvija se tradicionalno svake godine na dan Ujevićeve smrti u kultnoj gostionici Tip-Top.

Tinova gostionica pruža sjajan okvir za nove dijaloge s pjesnikom, čiji nas magični govor osvaja i zavodi.

Gostionica Tip-Top ušla je u memoriju grada najviše kao prostor u koji je zalazio (od 1940. do 1955. godine) Tin Ujević, najveći pjesnik hrvatskog jezika. Dok je u gostionici boravio Tin, to je bilo stanište njegova veličanstvenog duha. KRISTALNA KOCKA VEDRINE. Bila je osobita povlastica približiti se Tinu. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje za vratima gostionice ušli su u legendu. Da nije bilo Tina, duhovna slika zagrebačke i hrvatske kulture bila bi  lišena čuda Riječi.

Gdje god bi se pomicao, otvarali su se svjetovi i događao se teatar: nezaboravni Tinov teatar. Sjećanje na Tina obnavlja se, uz sudjelovanje brojnih umjetnika, svake godine na dan smrti velikog pjesnika, pa će to i ove godine biti događaj bez kojeg je Zagreb nezamisliv.

Organizatori: Teatar poezije, Grad Zagreb i Gostionica Tip-Top

Inicijator i autor koncepta događanja: Goran Matović

Komentari

loading...