‘Šašava baba’ iz Zagreba koja je pomicala granice: Alma pl. Bally bila je prva službena vozačica automobila u Hrvatskoj

Zvali su ju “šašava baba”. Insert shortcode

Na današnji dan, 7. travnja 1914. Zagreb, ali i Hrvatska dobili su prvu službenu vozačicu automobila – Almu pl. Balley. Dogodilo se to čak 13 godina nakon što je Ferdinand Budicki dovezao prvi automobil u Hrvatsku i započeo novu eru motorizacije, buke i prometa koji je zauvijek promijenio pješački Zagreb. Početkom 1906. godine po uzoru na druge europske gradove osnovali su udrugu automobilista, a 1910. Zagreb je dobio i svoju prvu autoškolu.

Alma je bila supruga kraljevskog kotarskog inženjera Vladimira pl. Balleya, koji je 1914. godine nabavio otvoreni automobil marke Opel tipa “Baby”. Oduševljena automobilizmom, Alma pl. Balley prijavila se za polaganje vozačkog ispita.

Voziti ju je učio Ferdinand Budicki,  hrvatski pionir automobilističkog, motociklističkog i biciklističkog športa i čovjek koji je prvi doveo automobil u Hrvatsku.

Tadašnji propisi u Hrvatskoj nisu predvidjeli da žena može polagati vozački ispit, no nakon žestoke rasprave, Povjerenstvo joj je dozvolilo pristupanju ispita, koji je položila iz prve. Time je postala 285. ispitani vozač u Hrvatskoj. Almu su zbog toga zvali “šašava baba”, no Hrvatski automobilni list pohvalio je njezin uspjeh i poželio da ubuduće što više žena krene njezinim putem.

Prve automobilistice morale su obavezno oko vrata imati dugački svileni šal koji je vijorio na vjetru. O poteškoćama koje je imala kad je kao prva žena u Hrvatskoj zatražila dozvolu za polaganje vozačkog ispita rekla je sljedeće:

Muškarcima je bilo čudno da jedna žena želi sama okretati volan svojih kola. Jedni su bili energično protiv toga da mi se dopusti polaganje ispita. Osim toga, bilo je i raznih poklika kao na primjer: “Gledajte, gledajte. Baba za volanom!…Ste je vidjeli?


Komentari