‘Sanjar budnih snova’ Franjo Klopotan preminuo u 81. godini

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Slikar Franjo Klopotan umro je u nedjelju u Novom Marofu. Stvaralaštvo Franje Klopotana izrasta u sklopu naivne umjetnosti, no u svom slikarstvu razvija vlastitu ikonografiju i uvodi elemente nadrealizma i pučke fantastike. Ostvario je respektabilan i reprezentativan opus.

Franjo Klopotan rođen je 16. rujna 1938. u Presečnom u blizini Novog Marofa. U Varaždinu je 1958. izučio za fotografa u Školi učenika u privredi, a 1959. za bolničara. Radio je kao bolničar u Novom Marofu i Zagrebu. Godine 1965. odlazi u Hamburg gdje radi kao restaurator u tamošnjem Gradskom muzeju.

U Hrvatsku se vraća 1971. i živi u Presečnom. Od 1963. član je Društva naivnih umjetnika Hrvatske te djeluje kao profesionalni slikar. Od 1978. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Zajednice umjetnika Hrvatske.

Tijekom boravka u Njemačkoj stekao je međunarodni ugled, a slike mu se danas nalaze u europskim i američkim galerijama i muzejima.

Franjo Klopotan je slikar budnih snova koje može prosanjati samo izvorni pjesnik koji je uspostavio najprisniji poetski odnos između sna i jave svoga Hrvatskog zagorja. Slikarstvo Franje Kloptana, koje je počelo žutim nebom, trajno je zabilježilo njegov zavičaj na likovnoj karti svijeta.

Veselko Tenžera o Klopotanu je napisao. “Evo jednog slikara, s gornjohrvatskih brežuljaka koji su rodili tolike sanjare, kako fascinantnom sigurnošću ispunjava naloge sna. Nisu to pishoanalitička čudovišta, ni bdijenje nad rijekama nesvjesnoga, nego zavičaj u čarobnoj kutiji sanjarenja, u kojem su kazaljke vremena stale na brojkama djetinjstva.

Franjo Klopotan, nesebični posjednik te camere obscure, prenosi slike iz njezine otajstvene utrobe na platno i staklo, gdje ih svjetlost daruje bojama mašte…Svaka njegova izložba događaj je vrijedan pozornosti, ne samo za naše slikarstvo, nego i za našu kulturu uopće. Njegovo slikarstvo nikada nije ni napuštalo zavičaj, a sada je na nama da mu damo i zavičajnost hrvatskog slikarstva”.

“U svojim slikama prizivam djetinjstvo koje sam zaustavio. Moje je djetinjstvo bilo materijalno jako siromašno, ali zato je duhovno bilo prebogato. Tek dio toga ogromnog kapitala prenosim na moje slike”, rekao je svojedobno Klopotan.

Franjo Klopotan – Kuća u gnijezdu


Komentari