Rokov perivoj- dom smrti, vina i vještica

Jedan od najljepših parkova koji se smjestio na pitomim obroncima Medvednice ima vrlo burnu povijest. Ovo mjesto predivnih arkada kroz stoljeća Zagreba mijenjao je svoju funkciju tako da su se tu nalazili i vinogradi i groblje.

Rokov Perivoj je kroz 17. i 18. stoljeće teritorijalno pripadao Gradecu i zvali su ga “Penezna gorica”. Gradnjom crkve Sv.Roka područje dobiva naziv Rokovac i postaje posljednje počivališće za stanovnike Ilice i Gradeca. Tek će 1918. godine ovaj prostor dobiti današnji naziv, “Rokov perivoj”.

Rokov Perivoj bio je i dom vještice Šepave Jelenke koja je optužena s još 10 žena zbog štete koju su počinile svojim “vještičarenjem”. U optužbi je stajalo da su one prizvale tako groznu zimu kako bi uništile usjeve stanovnika Gradeca i tako ih osudile na smrt gladovanjem.

Osim što je bio dom vještica, Rokov Perivoj, tada znan kao “Penezna gorica”, bio je bogat vinogradima, voćnjacima, vrtovima i pašnjacima stanovnika Gradeca. Ovdje je zlatar Petar Krupić, poznati lik iz Šenoinog romana “Zlatarevo zlato”, imao svoju klet.

Zbog širenja zaraze kugom 1647. godine Rokov perivoj postaje groblje. Kako se zaraza ne bi proširila i na ostale dijelove grada određeno je da će svi građani u Gradec ulaziti kroz Kamenita vrata. Na Kamenitim vratima su uvijek stajala po dva člana gradskog vijeća kako bi zaustavili svakog za koga vjeruju da ima kugu.

Ovakva mjera opreza urodila je plodom, a građani Gradeca kako bi pokazali zahvalu Sv. Roku, zaštitniku protiv kuge, dižu kapelicu na mjestu današnjeg Perivoja.


Komentari