‘Riječki Klimt’ u Klovićevim Dvorima: Manje poznat dio stvaralaštva jednog od svjetskih umjetnika

Foto.: GKD

Izložba “Klimt u Rijeci – Ljubav, smrt, ekstaza”, koja se u suradnji s Muzejom Grada Rijeke otvara 12. travnja u Galeriji Klovićevi dvori, donosi rani, manje poznat dio stvaralaštva jednog od najpoznatijih svjetskih umjetnika.

Vrijedna djela temeljito su konzervirana i restaurirana u riječkom i zagrebačkom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda, pa sada djeluju kao da su netom stigla iz bečke slikarske radionice, tako da posjetitelji izbliza mogu promotriti fine poteze Klimtova kista koje prije nisu mogli vidjeti, ističe se u najavi.

Izložbeni projekt “Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza” Deborah Pustišek Antić, više kustosice Muzeja Grada Rijeke, bio je prije godinu dana predstavljen u Palači šećera, a idejno začet još 2014. kao jedan od ključnih iz projekta Rijeka EPK 2020.

Foto.: GKD

Izložba je publici približila rane Klimtove radove u doslovnom smislu riječi jer su napravljeni za svod riječkog kazališta Ivana pl. Zajca, a prva i dotad jedina prilika da se vide izbliza, bila je 1885. u Muzeju za umjetnost i industriju u Beču.

Riječ je o devet slika –  tri su rani radovi Gustava Klimta (sv. Cecilija, Antonije i Kleopatra te Orfej i Euridika), tri potpisuje njegov brat Ernst (Alegorija kazališne umjetnosti, Genij s trubljom i Genij s košarom cvijeća), a tri slike Franz Matsch (Alegorija ljubavne poezije, Alegorija plesa i Alegorija komične opere). Narudžba za radove bila je na zadanu temu s alegorijskim prikazima glazbenih vrsta, no Klimt je napravio odmak od čvrstih kanona 19. stoljeća i uveo nove, slobodnije sadržaje i interpretacije


Komentari