‘GLAZBENE ŠETNJE ZAGREBOM’: Knjiga koja će vas potaknuti da prošećete i upoznate svoj grad

en.wikipedia.org

Prvi specijalizirani glazbeni vodič.

Predstavljanje knjige Nade Bezić Glazbene šetnje Zagrebom održat će se u četvrtak, 19. siječnja u 18 sati u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu, Masarykova 28, III. kat.

Nakon uvodne riječi dr. sc. Ante Žužula, predsjednika Nadzornog odbora Školske knjige, vodič će predstaviti akademik Josip Bratulić, autorica dr. sc. Nada Bezić i urednica Petra Pavić.

Detaljan vodič po glazbenim punktovima grada Glazbene šetnje Zagrebom knjiga je o prošlosti i sadašnjosti Zagreba. Vodi čitatelja od kuće do kuće gdje god se na neki način događala ozbiljna glazba, po ulicama i mirogojskim alejama, zaustavljajući se kod spomenika i koncertnih dvorana.


Otkrijte tajna blaga Zagreba

Iako govori o glazbenom životu, kojem je temelj umjetnost zvuka, knjiga ponajprije navodi čitatelja da gleda i promatra, podigne pogled u ulicama kojima toliko puta prolazi, potraži ne tako očito blago u muzejima ili grob nekoga zaslužnoga glazbenika.

Knjiga donosi podatke o glazbenim lokacijama u četiri najatraktivnija područja u središtu Zagreba (Gornji grad, Kaptol, Zelena potkova, Ilica); predstavlja spomen-obilježja glazbenicima – ulice koje nose njihovo ime, spomenike i spomen-ploče, grobove na Mirogoju; otkriva što je u najvećim zagrebačkim muzejima povezano s glazbom.

Najvažniji koncertni i kazališni prostori detaljnije su opisani, a obuhvaćeno je i muziciranje na otvorenome.

glazbene šetnje zagrebom

Povijest i razdoblja glazbe

Zagreb ovom knjigom dobiva kompletan pregled svih lokacija važnih za ozbiljnu glazbu.

Pregledno se nižu podaci o najrazličitijim prostorima na kojima se glazba izvodila, podučavala, skladala, distribuirala ili se ondje čuva spomen na nju. Autorica se bavi različitim razdobljima, a ponajviše govori o posljednja dva stoljeća.

Piše i o današnjem glazbenom Zagrebu, potičući čitatelja da prošeće ulicama i upozna grad, pronađe spomenike, oda počast preminulima na Mirogoju te, naravno, pohodi koncerte i kazališta. Oprema knjige (planovi dijelova grada i Mirogoja, fotografije i druge ilustracije, precizni i bogati popisi) upotpunjuje tekst.

Komentari