Prva profesionalna izvedba Woody Allenovog romana u Zagrebu

Press

Kazalište Knap predstavlja prvu profesionalnu izvedbu Woody Allenovog romana na kazališnim daskama u Hrvatskoj. Scenska adaptacija humoreski imati će premijeru 10. listopada 2019.

Kao jedna od najistaknutijih umjetničkih osoba Woody Allen, osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent dokazao i kao vrlo uspješan pisac koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama.

Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije. Woody Allen višestruki je dobitnik Oscara te brojnih drugih relevantnih umjetničkih nagrada i priznanja.

U projektu nazvanom Nuspojave (po njegovoj zbirci kratkih priča “Side effects” iz 1975. godine) dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova.

Cilj predstave je na duhovit način prikazati otuđenost i nesnalaženje tipičnog intelektualca u svijetu svakodnevice. Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima svakodnevnog života kroz prizmu crnog humora. Woody Allen je zasigurno jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja.


Komentari