PROPALA KULTURNA BAŠTINA: Nekada raj na zemlji, danas zapušteno područje!

www.flickr.com

Područje dvorca Trakošćan nekada je zaista bio raj na zemlji. Bilo je to popularno izletište stanovnika i ostalih Zagrepčana. No u jednom trenutku o dvorcu se jednostavno prestalo brinuti pa je zdanje iz 13. stoljeća danas zapušteno, puno smeća, obraslo korovom, piše Večernji list.

“A s propadanjem dvorca propadaju i naša lijepa sjećanja te postaju samo mitske priče iz davnina”, prisjeća se Bojan Kovač, stanovnik Brezovice. O problemu su progovorili i mnogi stanovnici Brezovice. Barokni dvorac Brezovica, kažu iz Gradske četvrti Brezovica, vraćen je u vlasništvo Zagrebačke nadbiskupije 2007., u čijem je vlasništvu dvorac bio od 1912. do 1946. godine. Sagradio ga je knez Jaroslav, a u njemu su živjele i dinastije Zrinski i Drašković. U povijesti je služio za ugostiteljske svrhe, u njemu je bio disko-klub, restoran… No, mnogi se pitaju što će biti s dvorcem.

“U nekoliko smo navrata pokušali razgovarati s Nadbiskupijom, no nikad nismo dobili odgovor. Prošle smo godine zvali Zrinjevac da dođe pokositi kako se trava i granje ne bi širilo dalje na nogostup”, rekao je predsjednik vijeća GČ Brezovica Vladimir Iviček. Ove godine iz Grada Zagreba tražili su da Vijeće daje prijedloge za uređenje objekta ili površine u njihovoj gradskoj četvrti pa su htjeli predložiti uređenje dvorca Brezovica, no iz Zagrebačke nadbiskupije nisu se očitovali.

“Na kraju smo odustali od tog prijedloga pa smo išli na uređenje šetnice oko ribnjaka”, objasnio je Iviček. Iz Zagrebačke nadbiskupije još uviejk nema odgovora.


Komentari