Proglašeni pobjednici 17. ZFF-a: Briljirao film ‘Ivana Grozna’

Samir-Ceric-Kovacevic / ZFF

Film “Ivana Grozna” u režiji Ivane Mladenović osvojio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg, 17. Zagreb Film Festivala (ZFF), čiji je natjecateljski dio završio u subotu proglašenjem nagrada.

Žiri dugometražnog filma – Dana Budisavljević, Elmir Jukić i  Agnes Kocsis nagradili su to rumunjsko-srpsko ostvarenje redateljice koja je bila ove godine gošća ZFF-a, kao “filmski portret generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu i koja je prepametna da bi nastavila živjeti kao njihovi roditelji, ali preslaba da bi izgradila novi svijet.”

“Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice koja je ujedno i redateljica, te se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije”, stoji u obrazloženju.

Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je kolumbijski film “Monos” Alejandra Landesa, za “za vizualni stil, moćne likove i prije svega za stvaranje smislenog i pamtljivog jedinstvenog vlastitog svijeta.”

Žiri kratkometražnog filma, Stefan Bošković, Maja Jelisić Cooper,  Mladen Stanić, odlučivali su o dobitnicima Zlatnih kolica u međunarodnom kratkometražnom programu i u programu domaćeg kratkog metra Kockice.

Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglašen je srpski “Posljednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, “potresna priča o odnosu oca i sina u kojoj autor slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze.”

Posebno priznanje dodijelio kinesko-francuskom filmu “Odustajanje” Qiu Yanga, za nekonvencionalni pristup temi kojom se bavi. “Iako priče o pritisku nad mladim sportašima nisu rijetkost, ovaj film na autentičan način prikazuje posljedice koje nametnute ambicije mogu imati na psihu mlade osobe”, napominje se.

Film “Druker” nagrađen u programu Kockice

Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz programa Kockice osvojio je film “Druker” Rine Barbira jer “vještim spajanjem komedije i socijalne kritike, iznosi stiliziranu, ali ipak uvjerljivu priču o odrastanju jednog srednjoškolca, a redatelj precizno razvija radnju koja mladića dovodi pred sukob s okolinom kojoj se silno trudi pripadati.”

Posebno priznanje u programu Kockice dodijeljeno je filmu “Južno voće” Josipa Lukića, čime žiri želi potaknuti mladog redatelja koji je svojim filmom pokazao jasan potencijal. “Južno voće odlikuje se izvrsnim glumačkim ostvarenjima i prirodnim dijalogom koji zajedno cijelu priču čine uvjerljivom i potresnom”, dodaje se.

Publika je ove godine prvi put dodijelila nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama, koji okuplja filmove prikazane na ranijim izdanjima festivala, odnosno filmove koje je ZFF distribuirao u posljednjih desetak godina. Najviše glasova s prosječnom ocjenom 4,82 dobio je “Jojo Rabbit” Taike Waititija.

Gledatelji su glasovali i za filmove iz dugometražne konkurencije, pa HT nagrada publike odlazi australskom filmu “Mliječni zubi” redateljice Shannon Murphy, s ocjenom 4,49.

Žiri programa PLUS – učenice zagrebačkih srednjih škola Lina Jelena Galijatović, Tina Grgić, Lea Magzan, Klara Mišković i Maja Vuković nagradile su film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević.

Objasnile su da je taj film na njih ostavio najbolji dojam zbog jedinstvenosti priče, vizualnog prikaza i glumačke postave, preporučivši ga svim generacijama zbog snažne poruke koja potiče na razmišljanje. “Redateljica svojim upečatljivim potpisom inspirira i oduševljava gledatelje”, istaknule su u obrazloženju.

Redateljica im je zahvalila, istaknuvši kako joj je drago da su film nagradili mladi, što je posebno ispunjava nadom i ponosom na tu mladu generaciju.

Dodjelom nagrada završio je i program Industrija Mladost!

Nagrada za najbolji pitch 17. ZFF-a pripala je studentima Akademije za kazalište, radio, film i televiziju iz Ljubljane, Martinu Emeršiču i Jaki Žilavec za projekte Tempest, a studenti ADU Zagreb Suzana Erbežnik i Marko Dugonjić su dobili samo postprodukciju za projekt “Žeđ na mjesečini”.

Pokrovitelj novčanih nagrada za najbolji dugometražni igrani film (četiri tisuće eura), najbolji kratkometražni igrani film (tisuću eura) i najbolji film za mlade u programu PLUS (500 eura) je Addiko banka.

Novčanu nagradu za najbolji film iz programa Kockice (deset tisuća kuna) osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Organizatori zadovoljni ovogodišnjim izdanjem

Direktor festivala Boris T. Matić rekao je kako su presretni ovogodišnji, najdužim festivalom dosad. “Većina projekcija bile su rasprodane, a publiku nisu pokolebali hladnoća, kiša i stajanje u redu za ulaznice”, istaknuo je.

Izvršni direktor Hrvoje Laurenta izvijestio je da je broj gledatelja ove godine bio gotovo isti kao prošle godine, unatoč tome što se festival nije održavao u njihovoj dosadašnjoj najvećoj dvorani, kinu Europa.

U utrci za Zlatna kolica bilo je 11 dugometražnih, 10 međunarodnih i 10 hrvatskih kratkih filmova iz programa Kockice. U okviru dosad najdužeg, jedanaestodnevnog festivala ukupno je prikazano više od stotinu filmova u 12 programa, na nizu zagrebačkih lokacija, ali i u 20 gradova diljem Hrvatske.

Festivalski program nastavio se u subotu i nakon proglašenja nagrada – premijernom projekcijom filma “Bosonogi car” Jessice Woodworth i međunarodne filmske ekipe te filmovima u drugim programima. Reprizni program pripremljen je i tijekom cijele nedjelje na više lokacija.

Komentari